29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Dubai'den 300 milyon dolarlık yatırım

Dubaili Al-Gruhair şirketler grubu, Kütahya Tavşanlı'ya 300 milyon dolarlık bir yatırımla çimento fabrikası kurmak için çalışmalarına devam ediyor. 

Makinelerin siparişini veren firma, yılsonuna kadar inşaatın temeline harç koymayı planlıyor. 

İstanbul'daki İETT arazisinin satışıyla yönünü Türkiye'ye çeviren Dubaili firmalar, çimento sektörüne yatırım için de Türkiye'yi tercih etti. Tavşanlı'ya kurulacak olan çimento fabrikasının son detaylarını değerlendiren Dubaili Al-Ghurair firması, yaklaşık 4 ay sonra inşaatın temeline harç koymaya başlamayı hedefliyor. 

İnşa edilecek fabrikanın görüşmeleri için, Al-Ghurair firmasının davetlisi olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden Tavşanlı Belediye Başkanı Ali İhsan Çakır, Dubaili firmanın çimento fabrikası kurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. 

Firmanın fabrika için gerekli makine ve malzemeleri satın almak üzere Çin ve diğer 
ülkelere sipariş verdiğini kaydeden Çakır, "Çimento fabrikasının yeri için Ömerbey Mahallesi'nde bulunan 500 dönümlük bir arazi satın alındı. Hazine dahil yaklaşık 10 mal sahibine toplam 2 milyon YTL ödendi. Şu anda proje çalışmalarının sonuna gelindi. Fabrika inşaatı imar uygulama ve ruhsat çalışmalarının ardından yaklaşık 4 ay içerisinde başlayacak. Bu sayede Türkiye'ye Dubai'den 300 milyon dolarlık doğrudan yatırım girecek. Fabrikanın yıllık 2 milyon ton çimento üretimi yapması bekleniyor. Fabrikada doğrudan istihdam sayısı 350 civarında olacak. Nakliye ve diğer fonksiyonlarla birlikte binin üzerinde istihdam oluşturmasını bekliyoruz" dedi.

"ÜRETİM YAPMADIĞIM HER GÜN BENİM ZARARIMA" 

Çakır, fabrika için öğütme ve döner fırınla ilgili ünitelerin alım sözleşmesinin imzalandığını belirterek, "Şu ana kadar tesisler için alınacak malzemelere 140 milyon dolarlık bağlantı kurulduğunu kaydetti. Firma sahibi Abdullah El-Gruhair'in, kendisine, "Üretim yapamadığım her gün 6 bin 500 ton klinker zararım oluyor" diyerek bir an önce üretime geçmek istediğini aktaran Çakır, gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi. 

Çimento üretiminde dünya çapında büyümek istedikleri için Türkiye'de yatırım yaptıklarına dikkat çeken Al Ghurair Yatırım Başkan Yardımcısı Sultan Al Ghurair ise Kütahya'nın Tavşanlı bölgesinin çimentonun ham maddesi bakımından kendileri için bir fırsat olduğunu söyledi. Tavşanlı Belediyesi tarafından yatırımcı müteşebbislerin hizmetine sunduğu arazide üretim yapacaklarını belirten Al Ghurair, "Fabrika bölgedeki kireç taşı, maden kömürü, kireçli toprak gibi yerel kaynakları kullanan entegre bir tesis olarak kurulacak. Bunun yanı sıra bölgedeki enerji üretiminin bir atığı olarak ortaya çıkan külü de değerlendireceğiz. Tavşanlı Çimento Fabrikası'nın üretim kapasitesi ve Avrupa standartlarına uygun üretim yapması bizim için çok önemli. Çalışmalarımız bu doğrultuda ve daha iyi işler başarmaya yönelik" dedi.

KÜL DAĞLARI ERİTİLECEK
 
Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) tarafından üretilen linyit kömürü ile ünlü Tavşanlı'da dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes tarafından açılan Tunçbilek Termik Santrali'nin kullandığı kömürün küllerinden kül dağları oluştu. Yarım asırdır ülke enerjisine katkı sağlayan santralin küllerinden ise çimentonun ham maddesi olarak kullanılan 'klinker' malzemesi çıkıyor. Kül dağlarını eriterek çimento üretmeyi planlayan Al-Gruhair Şirketler Topluluğu'nun sahibi Abdullah Al Gruhair, 2 yıl önce geldiği Tavşanlı'da incelemelerde bulunduktan sonra çimento fabrikasının kurulmasına karar verdi.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 14:04:53
Güncelleme :25 Nisan 2008 Cuma 14:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?