29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

'Düşük voltaj' seracıları bıktırdı

Kütahya'nın Simav ilçesi Eynal Kaplıcaları bölgesinde jeotermal enerjiden yararlanarak seracılık yapan ve bu sayede 400 aileye ekmek kapısı açan Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OGED) abonesi 76 seracı, ekonomik ömrünü tamamladığı için elektrik kesintileri ile voltaj düşüklüğünün sıkça yaşanmasına sebep olan elektrik hatları ve kabloları ile trafo merkezinin şirket tarafından yenilenmesi yönündeki taleplerine 2 yıldan bu yana olumlu bir cevap alamadıklarından yakındı.


Hatların yetersiz gelmesinden dolayı bölgede yatırım yapacak seracıların abone yapılmamasını da eleştiren Simavlı seracılar, konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını beklediklerini dile getirdiler.


11 yıldan bu yana belediyenin kendilerine sağladığı sayısız olanaklarla jeotermal enerjiden yararlanarak seracılık yaptıklarını ve ürettikleri hormonsuz domates ve salatalık başta olmak üzere pek çok üründe Simav Eynal adı altında bir marka oluşturmayı başardıklarının altını çizen seracılar, elektrik hatlarının yenilenmemesi durumunda yılda ortalama 5 milyon YTL civarında para kazandırdıkları Simav ekonomisinin çökeceğini savundular.


Sonunun çözümü için başvurmadıkları makam kalmadığını ileri süren seracılar siyasilerle bürokratların konuya iki yıldan bu yana çözüm üretemediklerinden yakındı. Sorunun çözümü için ilçeye davet ettikleri merkezi Eskişehir de bulunan Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi Müdürü İrfan Ataman ile saatler süren toplantıdan da bir sonuç çıkmamasının kendilerini ileriye yönelik endişelendirmeye başladığını belirten seracılar," Uykularımız kaçıyor. Sorun çözümlenmezse üretime ara vermek zorunda kalacağız" diye konuşuyorlar.


11 yıldan bu yana TEDAŞ abonesi olmalarına karşın Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin yaklaşık 150 bin YTL' yi bulacak hat yenileme, elektrik kabloları ile trafo merkezinin yenilenmesi çalışmalarını seracılar olarak kendilerinden beklemesine bir anlam veremediklerini dile getiren Simavlı seracılar," Bizler 11 yıldan bu yana Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine aboneyiz. Bu güne kadar paralarımızı hiç aksatmadan yatırdık. Seracılık yaptığımız bölge Simav merkeze bağlı 4 Eylül Mahallesi mücavir alan içerisinde kalıyor. Hatların yenilenmesini elbette şirketten isteme hakkımız var.

Bunun yanında bu günlerde Simav şehir merkezinde görüntü kirliliğini önlemek ve gücü artırmak için elektrik hatları yeraltına alınıyor. Mevcut elektrik direkleri sökülüyor, elektrik kabloları toplanıyor. Yaptığımız hesaba göre sera bölgemize 12 elektrik direği yeterli geliyor. Simav şehir merkezinden sökülen bu direkler ve elektrik kabloları ile trafo merkezini Eynal bölgesine seralarımızın bulunduğu alana monte etmek çok mu zor. Bizlerde kendilerine işçilik konusunda yardıma hazırız.

Bizler konuya bu kadar olumlu açılardan bakmışken şirketin isteklerimize direndiğini de anlamış değiliz. Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi bu isteğimizi yerine getirmezse sesimizi Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanımız Sayın Hilmi Güler'e duyurmak için yakında 400 kişilik bur gurup ile Ankara sokaklarında yürümeye hazırlanıyoruz" diyerek tepkilerini topluca dile getirdi

İha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 15:54:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?