3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Eksi 15 derecede domates

Jeotermalli seralarında dört mevsim hormonsuz ürün yetiştiren Kütahya'nın Simav ilçesindeki seracılar, bu günlerde yurdu etkisi altına alan soğuklar yüzünden hava sıcaklıklarının geceleri eksi 15 dereceye kadar düşmesinin üretimlerini hiç etkilemediğini, yüzde yüzü aşan gübre fiyatlarının kendilerini üretimden giderek soğuttuğunu dile getirdi.


Simavlı seracı Mehmet Gündüz, (28) bir ay önce 47 TL sına aldıkları gübrenin 85 TL'ye 70 TL, ye aldıkları bir başka gübrenin de 150 TL'ye çıkmasının kendilerini üretimden giderek soğuttuğunu ifade etti. Eynal Kaplıcaları bölgesindeki seralarında yeraltından 400 metre derinlikten çıkan 162 derecelik jeotermal enerjiyi kullanarak ısıttıkları seralarında dört mevsim hiç ara vermeden üretim yaptıklarını anlatan Gündüz, hormonsuz ürünlerine yurdun dört bir yanından gelen taleplere yetişemediklerini anlattı.


Üretim ve satış noktasında hiçbir sıkıntı yaşamadıklarının altını çizen Gündüz Simav'da mevcut 250 dekar civarındaki kapalı sera alanının belediyenin teşvikiyle her geçen gün çoğaldığını dile getirdi.


Belediye Başkanı Rıza Özdemir'in gerek jeotermal enerji, gerek soğuk su gerekse seralarının bulunduğu belediyeye ait arazilerin aylık kiraları gibi konularda kendilerine sürekli yardımcı olduğunu anlatan Gündüz, yüzde yüzü aşan gübre fiyatlarının morallerini bozduğunu vurguladı.


Karakışa rağmen jeotermalli seralarında domates başta olmak üzere salatalık ve biber gibi diğer sera ürünlerini yetiştirmeye devam ettiklerini dile getiren Gündüz, ürettikleri ürünleri ayaklarına kadar gelen toptancılara satarak bedellerini de peşin olarak almanın keyfini çıkardıklarını dile getirdi.
Simav'daki jeotermalli seralarda yılda ortalama 10 bin ton civarında sebze üretiliyor

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 14:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?