29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Emniyetten sahte para uyarısı

Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bayram öncesi vatandaşları sahte para konusunda uyardı.

Paraların taklit edilmesini önlemek amacıyla, Merkez Bankası tarafından çeşitli güvenlik unsurları konulduğunu ifade eden yetkililer, bu güvenlik unsurlarının insanlar tarafından iyi bilinmesi halinde sahte paranın piyasaya sürülmesinin güçleşeceğine işaret etti.

Yetkililer, sahte paranın şu yollarla anlaşılabileceğini kaydetti: "Vatandaşlarımızın kalpazanların tuzağına düşerek kanun karşısında suçlu duruma düşmemeleri için banknotları tanımaları ve aldıkları paranın hakiki olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir. Dünyada sahteciliğe karşı korunmak için paralar son derece gelişmiş emniyet unsurlarıyla basılmaktadır. Gerçek banknotlar; dizayn, renk ve baskı yönünden çok net ve düzgün görünümdedir. Dikkatle bakıldığında kolayca algılanabilecek bu net ve temiz görünüm yanında, elle dokunmak suretiyle yapılacak kontrolde sahte ve gerçek banknotları birbirinden ayırmak mümkündür. Sahte ve gerçek paralar arasındaki farklar ile gerçek banknotların üzerinde bulunan güvenlik unsurları, ülkemizde tedavül özelliği fazla olan para birimleri olarak kabul edilen YTL (Yeni Türk Lirası) ve USD (Amerikan Doları) üzerinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır."

Sahte YTL'lerin şöyle deşifre edilebildiği belirtildi: "Banknotların ön ve arka yüzünde yer alan 11 ayrı özel güvenlik önleminden 7'si göz ve temasla algılanabilecek niteliktedir. Vatandaşlarımız, banknotlarımızda bulunan ve kontrolü basit sayılabilecek bazı güvenlik unsurlarını kontrol etmek sureti ile sahte paraları kolayca tanıyabilirler. Halkımızı sahtecilikten korumak amacı ile büyük masraf ve emek karşılığında Merkez Bankası tarafından oluşturulan bu önlemlerin bilinmesi ve tanınması, banknotların özenle kontrol edilmesi hem halkımız ve hem de ülkemiz çıkarları yönünden büyük önem taşımaktadır.

Banknotlarda bulunan güvenlik unsurları ve teknik özellikler uluslararası standartlardadır. Buna rağmen ülkemizde sahtecilik girişimleri ile karşılaşıldığı görülmektedir. Ancak, sahte banknotlar gerçek banknot özellikleri taşımadığı için kolayca ayırt edilmeleri mümkündür. Banknotların sağ üst köşesinde Atatürk portresinin yanında bulunan üçgen motif, banknot göz hizasında değişik şekillerde tutulduğunda altın sarısından yeşile dönüşen bir renk vermektedir. Sahte banknotlarda bu renk değiştirme özelliği bulunmadığından, bu kontrolle sahte banknot kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Banknotların ön yüzünden sol kenarında, orijinal banknot kağıdına imalatta konulan ve ışığa karşı tutulduğunda açıkça görülebilen Atatürk portresi filigranı, sahte banknotlarda bulunmamaktadır. Orijinal banknot kupürünün ortasına yakın ve düşey konumda yer alan normalde kesik çizgi şeklinde görülen fakat ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alan ve üzerinde 'TCMB' harfleri olan Emniyet şeridi, sahte banknotlarda kesik çizgilerden ibaret olup ışığa tutulduğunda düz bir hat oluşturmadığı gibi üzerinde de anılan harfler bulunmamaktadır.

Orijinal banknotlarda ön ve arka yüzde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı sahte banknotlarda bulunmamaktadır. Orijinal banknotlarda kağıt içine yerleştirilmiş; çıplak gözle görülmeyen ve morötesi ışık altında parlayan kırmızı ve mavi lifler, sahte banknotlarda bulunmamaktadır."

iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 15:39:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?