7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

En akıllı kuşak sizsiniz!

PROF. DR. SELAHATTİN TURAN:

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda Eğitim Fakültesi ile Türkçe Topluluğunun ortaklaşa düzenlediği ve Osman Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Selahattin Turan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Modern Dünyada Hayatı ve Geleceği Düşünmek” konulu konferans ilgiyle izlendi.

"Bugünün sorunları geçmişimizin çözümlerinden kaynaklanır" diyen Prof.Dr. Selahattin Turan, “Gelecekten kaçmamız teorik olarak mümkün değil, gelecek mutlaka gelecek, gelecek merkezli düşünmeyi önemsememiz gerekir” dedi.

Konuşmasında öğrenciler, “Zamanı iyi kullanmalısınız, zamanı iyi kullanmadığınızda tükenen siz olursunuz” sözleriyle zamanı değerlendirmenin önemini anlatan Prof.Dr. Turan, Türkiye’de yaklaşık 650 bin öğretmenin olduğunu, her bir öğretmenin 5 dakika derse geç girmesi durumunda bunun çok büyük kayıp olduğunu ifade ederek, “Zamanı kaybettiğimiz zaman her şeyimizi kaybediyoruz, sizin başarılı olmanız bu anı etkin değerlendirmenizle yakından ilgilidir” şeklinde konuştu.

Gelmiş ile gelecek zamanı birlikte şimdiki zaman olarak niteleyen Turan, sonradan yapılacak bazı şeylerin kişi açısından önemsiz olduğunu vurgulayarak,“Yapıyorsan hizmeti şimdi yap, iyi eğitim sunacaksan şimdi sun çünkü ben yarın olmayacağım” dedi.

Aldığımız eğitimi ileride sosyal yaşantımıza yansıtmalıyız, öğrenmeyi bir yaşam kültürü haline dönüştürmeliyiz” diyen Turan, başarılı iyi bir lider olmanın yolunun not almadan geçtiğini ifade ederek, “Not almadığınız müddetçe iyi lider olamazsınız. Öğrenmek için not almalısınız.” Dedi ve “Alim unutur, kalem unutmaz” sözünü hatırlattı.

Türkiye’de Avrupalaşalım özleminin kökünde rahatlaşalım anlayışının olduğunu kaydeden Turan, “Çok çalışmadığınız da bir yere varmanız mümkün değil, bizim açımızdan stratejik amacımız, bilgi toplumu olmak olmalıdır. ” şeklinde konuştu.

 

BİLGİYİ PAYLAŞANLAR KAZANIYOR

Bilgi teknolojilerindeki gelişmelere dikkat çeken ve dünyanın giderek daha da sanallaşacağını ve bu sanallaşan dünyada bilginin gizlenmesinin değil paylaşımının önemini vurgulayan ve ABD’de Üniversitelerin bilgi paylaşımını örnek gösteren Turan bilgi paylaşımına çeşitli örnekler vererek, “Bilgiyi biriktirenler değil, paylaşanlar kazanıyor. Dünya bilgiyi paylaşıyor. Bizde paylaşmalıyız”” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN EN STRATEJİK VARLIĞI ÖĞRENCİLER

Türkiye’nin en stratejik varlığı olan ülkenin genç nüfusunu oluşturan öğrenciler olduğunu kaydeden Turan, çeşitli sınavlara tabi tutularak öğrencilerin eğitimlerinin engellenmesini çağdışlık ve Türkiye açısından kayıp olarak nitelendirerek, bu sınavlar çağdışıdır, bu sınavlarda elenen Türkiye’nin geleceğidir şeklinde konuştu.

 

EN AKILLI KUŞAK 68 DEĞİL SİZSİNİZ

Dünyayı sanal ağların kuşattığını, günümüzün bilgi teknolojileri çağı olduğunu vurgulayan Turan, “Siz kendinize değer vermedikçe size hiç kimse değer vermez” diyen ve öğrencilere pozitif düşünmelerini, kendilerine akıllı olduklarını söylemelerini, yaratıcı olmalarını, geleceğe yönelik stratejik düşünmelerini istedi.

Turan, en akıllı kuşağın 68 kuşağı olduğunun söylendiğini, bunun doğru olmadığını, en akıllı ve şanslı kuşağın şu anki genç nesil olduğunu belirterek, “Liderlik eğitimi önemlidir. İnanın lider olun. Kökü bu topraklarda olan ağlar kurun. Yeteneklerinizin yüzde yüzünü kullanmak bu toplum için önemli.” dedi.

Turan, yaratıcılık, yenilik, eleştirel düşünebilme, problem çözme, iletişim ve işbirliği gibi becerilerin içselleştirilmesi gerektiğini kaydederek, kariyer gelişmesinin bu becerilerin geliştirilmesine bağlı olduğunu söyledi.

 

TÜRKİYE AZ OKUYOR

Konuşmasında Türkiye’de okuma konusuna da değinen Turan, Türkçe okuma ve anlamada sorun olduğunu, çocukların okuduğunu ancak okuduğunu anlamadıklarını kaydetti. Turan, kişilerin yaratıcılığının gelişmesinde en önemli faktörün kitap okumak olduğunu anımsattı, “Türkiye az okuyor, az okuyan toplumun yaratıcı olması mümkün değildir” şeklinde konuşarak okumanın ülkenin gelişmesi açısından önemine dikkat çekti.

Konferansta geleceğin şekillendirilmesi açısından nelerin yapılması gerektiğini maddeler halinde sıralayan Prof.Dr. Selahattin Turan’a konferansın ardından Türkçe Bölüm Başkanı Doç.Dr. Suat Ungan tarafından Üniversite logolu bir anı tabağı sunuldu.

PROF. DR. SELAHATTİN TURAN:
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2010 Pazartesi 15:48:02
Güncelleme :10 Mayıs 2010 Pazartesi 18:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?