3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

En önemli sorun ulaşım

KÜTAHYA'DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ ULAŞIM

Kütahya'da, “Yükseköğretim Gençliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantıya “şehir içi ulaşım sorunları” damgasını vurdu. Toplantıda söz alan öğrenci temsilcisi bir kız öğrenci otobüs sürücülerinin argo konuşmalarından şikayet ederek, “Sürücüler hareket halinde cep telefonlarıyla konuşuyorlar. Bazen öyle argo ve küfürlü konuşuyorlar ki, bırakın bizi otobüsteki erkek arkadaşlarımızın bile bu küfürlü konuşmalardan yüzleri kızarıyor” dedi.

Yaklaşık iki saat süren toplantının bir saati aşan bölümü şehir içi ulaşım ve otobüs sürücülerinin davranışları konusunda geçti. Öğrenci temsilcileri şehir içi ulaşımda karşılaştıkları aksaklıkları, Kart 43 ile ilgili taleplerini, sürücülerin argo konuşmasından davranış biçimlerine kadar birçok sorunu dile getirdi ve sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

Toplantıda üniversite öğrenci konseyi başkanlığı tespit ettikleri sorunlar ve sorunların çözümüne ilişkin önerilerini okuyarak yazılı olarak sundular.

Toplantının başkanlığını yapan Vali Yardımcısı Ömer Eru toplantının açılışında üniversite temsilcisi gençlerine yönelik olarak yaptığı konuşmada, “Ülkemizde alt yapı yetersizliği, kaynak yetersizliği, yöntem yetersizliği, okulu bitirdiğinizde işsizlik sorunu gibi birçok sorun var. Bu sorunlar bizlerin dışında. Şunu söylemek isterim gelecek sizlerin. Bu süreci çok iyi değerlendirmeniz lazım. Bizler de kamu görevlileri olarak sizlere yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Amacımız kendini ifade edebilen, eleştirebilen, çağdaş, demokrat bir biçimde sizi yetiştirmek. Her biriniz farklı şehirlerden geliyorsunuz. Geldiğiniz şehirlerde yaklaşımlar söz konusu olabilir. Kütahya kendine münhasır bir şehir. Kütahya’da biz bazen eleştiriler yapıyoruz. Üniversite öğrencilerimiz için gerekeni yapabiliyor muyuz diye” şeklinde konuştu.

Vali yardımcısı Ömer Eru, son iki senede aldıkları trafik önlemleri ile birçok sorunu çözdüklerini kaydederek, kamu yöneticileri olarak öğrencilerin iyi bir ortamda eğitim ve öğretimini tamamlamalarını istediklerini söyledi.

Öğrenci Konseyi Başkanı Tevfik Can Kiraz öğrencilerle yaptıkları görüşmeler sonucu Kütahya’da öğrencilerin çözülmesi istedikleri sorunları belirlediklerini ifade etti. Toplantıda bir öğrenci temsilcisi tarafından okunan ve öğrenci temsilcileri tarafından dile getirilen sorunlar ve öğrencilerin beklentileri genel başlıkları itibariyle şöyle sıralandı: “Ulaşımda denetim eksikliği, kırmızı- mavi otobüs çekişmesi, üniversite yerleşkeleri çevresinde emniyet ve güvenlik önlemlerini artırılması, Kart43 dolum işlemlerinin üniversite merkez yerleşkede, Germiyan yerleşkesinde ve kredi yurtlar kurumunda yapılması, tek binimlik biletlerin öğrenciler için yapılması, muhtaç öğrenciler için paso çıkarılması, ulaşımda aktarma sistemi uygulanması, nöbetçi otobüs uygulaması, TOKİ’den üniversite yerleşkelerine aktarmalı girmek zorunda kaldıklarını, iki misli ücret ödediklerini bunun için doğrudan üniversite yerleşkelerine ulaşımın sağlanması, otobüs sürücülerinin argolu konuşmalarının, sigara içmelerinin, telefonla konuşmalarının önlenmesi, belediyenin yoğun saatlerde kendi araçlarıyla ek seferler düzenlemesi, denetimi ve eğitimi, yerleşke içinde ücret talebi, hastanelerde hastalarla ilgilenilmemesi, öğrencilerin çalıştırılması ve sosyal güvenceleri, yurt dışında gelen Erasmus öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden yararlanması, öğrenciler için üniversitede spor imkânlarının ve araçlarının artırılması, üniversitede yemek dağıtım süresinin uzatılması”

Öğrenci temsilcilerinin toplantıda ayrıntılı olarak anlattığı sorunlar konusunda konuşan Vali Yardımcısı Ömer Eru, hastanelerde karşılaşılan sorunlar ile ilgili hasta hakları bölümü bulunduğunu ayrıca valilikte etkin biçimde çalışan insan hakları birimi bulunduğunu belirterek, buralara başvurarak gerekli şikâyetlerde bulunabilirsiniz. Doğrudan valiliğimize gelerek sorununuzu, şikâyetinizi bize yapabilirsiniz, sorunlarınıza çözüm buluruz” dedi.

Vali Yardımcısı Eru, öğrencilere de vatandaşlık görevini iyi biçimde yapabilmeleri için tavsiyede bulunarak, “Sizin de haklarınızı bilmeniz, okumanız lazım” dedi.

Toplantıya ilgili kurumlar adına katılan yetkililer, öğrencilerin dile getirdikleri sorunlar konusunda söz alarak açıklamalarda bulundular. Yetkililer uygulamanın yanı sıra denetimin önemine dikkat çekerek, kararların uygulamasının denetlenmesi ve sürekliliği önemli olduğunu söylediler.

Toplantıda söz alan belediye ve esnaf ve sanatkârlar odası yetkilisi, şehir içi ulaşım konusunda yapılması gerekenler ve yaptıkları uygulamalar konusunda açıklamalarda bulunarak, ileride sorunların çözümü için yapmak istedikleri konusunda bilgiler verdiler.

Toplantıya Vali yardımcısı Ömer Eru’nun yanı sıra Belediye, Dumlupınar Üniversitesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Gençlik Spor Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlar Odası yetkilileri katıldılar.

Toplantıda alınan kararların yazılı hale getirilerek ilgili birimlere ve öğrenci temsilciliklerine iletileceği bildirildi.

KÜTAHYA'DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ ULAŞIM
KÜTAHYA'DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ ULAŞIM
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2009 Cuma 11:10:05
Güncelleme :20 Kasım 2009 Cuma 13:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?