4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Enerji yolsuzluğu Kütahya'yı vurdu

Türkiye’nin en kirliği havasına sahip Kütahya’nın, enerji operasyonundan mağdur olduğu ileri sürüldü. Kütahya ve çevresinde yaşayan 200 bine yakın insanın sağlığını tehdit eden hava kirliliğinin, santrale filtre takılmaması sebebiyle halen devam etmesi tepkilere sebep oluyor.

Kütahya merkeze bağlı Seyitömer Beldesi’nde bulunan Seyitömer Termik Santrali’nin bacalarına çevreyi kirletmemesi için takılacak olan 30 bin euroluk (50 bin YTL) elektronik filtre için yolsuzluk operasyonu öncesi ihale açılması kararlaştırıldı. Ancak, Enerji Bakanlığı’nda patlak veren yolsuzluk olaylarından dolayı ihale beklemeye alındı. Kütahya ve çevresinde yaşayan 200 bine yakın insanın sağlığını tehdit eden hava kirliliğinin, santrale filtre takılmaması sebebiyle halen devam etmesi tepkilere sebep oluyor.

Seyitömer Santrali’nin Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü ihtiyacını karşıladığını belirten Tes-İş Sendika Kütahya Başkanı Eşref Erden, "Seyitömer Beldesi’nde çıkan düşük kalorili kömürleri değerlendirmek için kurulan santralde 1974 yılında 150 megavatlık ilk ünite, 1975’te ikinci ünite, 1978 yılında üçüncü ünite, 1988 yılında da döndüncü ünite devreye sokuldu. Seyitömer Termik Santrali, toplam 600 megavat (Saatte 600 bin kw) elektrik üretimi ile Türkiye’nin yüzde 10’nun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca santralde yılda 4 milyon ton düşük kalorili, bol dumanlı, kül oranı yüksek kömür (marn) kullanılıyor. Elektronik filtreler yıllar önce ekonomik ömrünü doldurdu. Santraller, bilhassa yaz aylarında çıkardığı toz ve duman ile çevre köylere ve Kütahya şehir merkezinde yaşayan 200 bin kişiye zarar veriyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 16:25:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?