2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Evini, telefonunu TEMA'ya tahsis etti

Kütahya’nın Simav ilçesinde 28 yıl İlçe Tarım Müdürü olarak görev yapan 81 yaşındaki Ömer Önder, emekli olduktan sonra yaşamını doğaya vakfetti. Evini, telefonunu ve aracını Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı (TEMA)’na tahsis eden Önder, Simav’da bulduğu çoğunluğu gençlerden oluşan bini aşkın gönüllü üye ile 2 bin 200 dekarlık meşe ormanı kurdu, 12 yılda Simav’ın değişik yörelerine 25 bini aşkın fidanın dikilmesini sağladı. Eşi emekli öğretmen olan Önder, Simav Tarım Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra tabiattan kopmadı.

1997 yılında Tema’nın Simav gönüllü temsilcisi oldu. Önder, resmi makamlar ve halkla sık sık görüşerek ağaçlandırma hamlesi başlattı. Önder, kısa sürede vakfın ilçede çoğunluğu gençlerden oluşmak kaydıyla bini aşkın gönüllüsü ile birlikte 2 bin 200 dekar meşe ormanı kurdu, 25 bin civarında fidanın dikilmesine öncülük etti. Emekli müdür Önder, ayrıca okul okul gezerek ormanın önemini anlatan slayt gösterileri düzenledi. Tema’nın ihtiyar delikanlısı Dede Ömer Önder’in yaptıkları bunlarla da sınırlı değil. TEMA dede Ömer Önder, ilçede 19 ayrı noktaya atık kağıt ve pet şişe toplama kapları da koydu. Simav halkı, bu gayretler üzerine Ömer Önder’e “TEMA Dede” adını verdi.

TEMA Dede’nin tek dileği ilçenin sellere ve çoraklaşmaya karşı korunması için herkesin üzerine düşeni yapması. Yaşlı olmasına rağmen genç delikanlılar gibi araba kullanan TEMA Dede, doğa ile ilgilenmekten mutluluk duyduğunu, yaptığı çalışmalarda tarım müdürlüğü yapmasının avantajlarını kullandığını, tabiatın yok olmasına karşı kayıtsız kalınmaması gerektiğini dile getiriyor. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde yeşilliği ile ünlü Simav’ın çölleşeceğini ifade eden Önder, Simav’ın çölleşmesinin önüne geçilmesi ve erozyonun önlenmesi için ilerlemiş yaşına rağmen çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.
Erozyonun Simav’ı ciddi bir şekilde tehdit ettiğinin altını çizen Önder, gençlerden oluşturduğu gönüllülerle Simav’ın dört bir yanını yeşillendirmeye, ağaç dikmeye devam edeceğini kaydetti. Bunun için de okullarda öğretmen ve öğrencilerle temaslarını sıklaştırdığını anlatan Önder, bu yıl Simav’a bin dolayında fidan diktirdiğini ancak bu sayının geçen yıllara göre çok yetersiz kalmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 17:21:05
Güncelleme :27 Nisan 2009 Pazartesi 17:22:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdem Öztoprak IP: 88.250.221.xxx Tarih : 30.04.2009 22:28:43

Kütahyamızın yemyeşil ilçelerinden biri olan Sİmavımıza yaptığınız  hizmetler için teşekkürler.Tüm Kütahya halkına TEMA vakfımıza destek olmaya bekliyoruz.