4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Evliya Çelebi Müzesi'nin temeli atıldı

Dünyaca ünlü Kütahyalı seyyah Evliya Çelebi adına bir müze kurulacak. Müzenin temeli, bugün Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ve Vali Aydın Güçlü'nün de katıldığı törenle atıldı.

Törende konuşan İça, "Bilindiği üzere Evliya Çelebi 1611 yılında Kütahya’ nın Zeryen Mahallesi'nde doğmuştur. Dedesi Karaahmet Bey’in de mezarı Zeryen Mahallesi'ndedir. Hemşehrimiz Evliya Çelebi dünyanın tanıdığı en ünlü seyyahtır. On ciltlik 'Seyahatname' isimli eseriyle gezdiği yerleri, gördüğü yaşam biçimlerini irdelemiştir. Eser bilim dünyasınca kaynak olarak gösterilmektedir. Kütahya tarihi, kültürü, doğası, madenleri, termal kaynakları, ressamları, şairleri, müzisyenleri, birbirinden kıymetli el sanatları ile çok zengin değerlere sahip olmasına rağmen varlık içinde yokluk çekmektedir. En büyük sorun da bu zenginliklerini tanıtamamasıdır" dedi. 

Belediyenin Evliya Çelebi Evi için, gerekli imar tadilatlarını yaptığını ve anlaşma yolu ile özel mülkleri satın alarak kamulaştırdığını kaydeden İça, şöyle konuştu:

"Yapılan kamulaştırmalarda 6 parsel, toplam 668 metrekare için 100 milyar lira harcandı. Evliya Çelebiyi Yaşatma ve Eserlerini Onarma Derneğimizce Sayın Hocamız Mehmet Dumlu’nun da büyük gayretleriyle Evliya Çelebi Müzesi projesi hazırlanmış, on yıllığına yap - işlet modeliyle müze evinin yapımı ve işletilmesi sözleşmeyle devredilmiştir. Takriben 300 milyar lira civarındaki keşif bedeli ile Evliya Çelebi Müzesi'nin kısa sürede tamamlanacağına inanılmaktadır. Belediye olarak da müze çevresindeki parkların yapımını gerçekleştirerek ortamın güzelleştirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Evliya Çelebi Müzesi'nin ortaya çıkarılmasında emeği geçen herkese ve özellikle başlangıçtan itibaren desteğini esirgemeyen Sayın Mehmet Dumlu'ya teşekkürü bir borç bilirim."

Törene, Evliya Çelebiyi Yaşatma ve Eserlerini Onarma Derneğinin Onur Başkanı Mehmet Dumlu, Evliya Çelebi Müzesinin projesini çizen Sinan Durmuşlar, kamu kurumlarının yöneticileri, belediye meclisi ve il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 13:12:03
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 12:10:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?