3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Fikir önderleri AB Projeleri üretiyor

KÜTAHYA'DA 'BÖLGESEL KALKINMADA YENİLİKÇİ PROJE ARAYIŞLARI' TOPLANTISI

Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Programı’nın “Bölgesel Kalkınmada Yenilikçi Proje Arayışları” konulu toplantılarına Kütahya'da resmi kuruluşların yanı sıra sivil toplum kuruluşları da yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar toplantıların ikinci gününde örnek AB projeleri üretecek.

“Projem Bölgem için” başlığı altında yapılan toplantılarda, 2009 yılında tarım sektörü ve illerin ekonomilerine katkı yapacak öncelikli sektörlerde AB hibe fonlarından yararlanacak proje üretimi konusunda çalışacak olan Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Programı, Kütahya'da resmi kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katılımı ile gerçekleşiyor.

Kütahya Valiliği himayelerinde, ESİAD Ege Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından Vilayet İl Planlama ve Koordinasyon Birimi, Kütahya Belediyesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen toplantı iki tam günde yapılacak çalışmalarla tamamlanacak.

Eğitim Programının 2005 yılından bu yana sürdürüldüğünü bildiren “Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri” Program Koordinatörü Arzu Amirak, “Ege Bölgesi illerinde sürdürdüğümüz ve beşinci yılına giren programımızda 3724 kişiye eğitim verildi. 2009 yılı eğitim programımız illerden gelen istek üzerine, AB hibe fonlarından ve teşviklerden yararlanacak proje üretimi konusu üzerine oluşturuldu. Hedefimiz teoriden pratiğe giden, uygulamaya dönüşebilecek proje fikirlerinin oluşması. Bu yüzden bu yıl projenin tanımını ‘Projem, Bölgem İçin!” söylemiyle yapıyoruz” dedi.

ESİAD Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar Programı açış konuşmasında; “Projem Bölgem İçin programı ile Avrupa Birliği'nin ülkemiz açısından en önemli boyutunu gündemde öne sürmeye çalışıyoruz 'Kalkınma İçin Öğrenme'. Genellikle 'alacaklar-almayacaklar' kısır döngüsüne hapsedilen AB üyelik sürecinin çok boyutlu yapısı içinde sağlıklı bir kalkınmanın unsurlarını öğrenmeye çalışarak atacağımız adımlar, ileride AB üyesi olsak da, olmasak da kalıcı yararlar sağlayacaktır. AB fonlarından yararlanarak proje fikirlerimizi gerçekleştirmenin ötesinde, proje fikri geliştirmeyi ve proje yapmayı tabana yayabilirsek, bölgesel kalkınmanın en önemli unsuru olan insan kaynağımızı harekete geçirmede ciddi yol alırız. Biz Ege'nin 9 ilini dolaşarak ilerimizin dinamik güçlerini en azından bu yönde teşvik etmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

 

TOPLANTININ AĞIRLIKLI SEKTÖRÜ TARIM

Birinci günün ilk oturumunda, geçmişten bugüne ildeki kalkınma çalışmaları ve projelerin değerlendirilmesi Kütahya Valiliği İl Koordinasyon ve Planlama Müdürü Seyfettin Uysal tarafından yapıldı. Ardından, Dumlupınar Üniversitesi Proje Yönetim Ofisi Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Bülent Yılmaz Dumlupınar Tasarım Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Dumlupınar Üniversitesi Araştırma ve Tasarım Merkezi Projelerini içeren bir sunum yaptı. Günün ikinci oturumunda Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) Tarım ve Balıkçılık Daire Başkanlığı Koordinatörü Ahmet Atay, "İl Kalkınmasında Kullanılabilir Fon ve Destekler" konulu sunumunu yaptı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi AB Ekonomik ve Teknik İlişkiler Şube Müdürlüğü AB Uzmanı Orçun Gürkan ise oturumun ikinci konuşmacısı olarak; AB Tarım Mevzuatı Müzakere Süreci ve Sektöre Yansımaları konusunda bilgi aktardı.

İlk gün oturumları, Kuzey Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve Dumlupınar Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hüsamettin İnaç'ın değerlendirme konuşmasıyla sona erdi.

Çalışmanın ikinci gününde “AB projelerinin nasıl geliştirilip hazırlanacağına ilişkin bilgilendirme” oturumunun ardından proje fikri geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Atölye çalışmaları, ulaşılan sonuçların il yöneticilerinin de katılımıyla değerlendirileceği özel oturum ile sona erecek.

KÜTAHYA'DA 'BÖLGESEL KALKINMADA YENİLİKÇİ PROJE ARAYIŞLARI' TOPLANTISI
KÜTAHYA'DA 'BÖLGESEL KALKINMADA YENİLİKÇİ PROJE ARAYIŞLARI' TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 12:56:00
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 15:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?