7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Flor vernik İlk kez Kütahya'da

'FLOR VERNİK' TÜRKİYE’DE İLK DEFA KÜTAHYA’DA UYGULANIYOR

Kütahya'da 3 yıl önce başlayan 'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' kampanyasında bu ay 1-3 yaş arası bebeklerde 'Flor Vernik' uygulaması toplu olarak gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de ilk defa toplu olarak Kütahya’da gerçekleştirilen “Flor Vernik” uygulaması törenine Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, İl Sağlık Müdür Vekili Kamil Türkmen, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Türksel Dülgergil ve sağlık çalışanları katıldı.

Sağlıkta koruyucu eğitimin en önemli etkenlerinden Ağız sağlığında uzun yıllardır özlenilen çalışmayı toplu halde yapıldığını ifade eden İl Sağlık Müdür Vekili Kamil Türkmen, “ Daha önce okullarda büyüklere flor jel uygulamaları yapmıştık. Flor Vernik Çalışması toplu halde Türkiye de ilk defa Kütahya’da yapılıyor. Burada uygulamaya alınan bebeklerimiz en şanslı bebeklerimiz. Türkiye’nin birçok yerinde bunu göremeyen bebeklerimiz var. Bugün flor Vernik uygulaması yapılan bebeklerimizin ileride sağlıklı dişleri olacak” dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Türksel Dülgergil, “2007 Kasım ayında Kütahya’da bu işe başladık. Kütahya, bu işi yapan iki ilden birisi, diğeri de Afyonkarahisar iliydi. Fakat orada başarılı olunamadı. Kütahya’da bir ekip çalışması oldu. Burada işe başlamadan iş bitirmek gibi bir devrim yaşandı. Bu, 5 yıl sonra anlaşılacak. Bizim bu yaşta çocuğu görme imkanımız olamaz. Anne ancak bize çocuğunu dişi ağrıyınca getirir. Biz çocuğu iki yaşında görür ve bu sistem içersine sokarsak çok basit bir şekilde öndeki 4 dişinden ileride çürüyüp çürümeyeceğini anlamak gibi bir durum oluşur. Avrupa bunu 40 yıldır kullanıyor. Bugün yapılan uygulamayla çocuğun kaderi değişiyor. Çürümemesi için sistematik içine alınıyor. Bu bir devrimdir, annenin bunu algılayıp buraya gelmesi bir devrimdir. Bu ilk defa Türkiye’de Kütahya da yaşanıyor” diye konuştu.

3 yıl önce başlanılan 'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' çalışmasında Türksel Hocayla birlikte yola çıkıldığını ifade eden Vali Şükrü Kocatepe, “3 Yıl önce başladığımız Fırçalar Çantada Dişler Yolunda çalışmasında Türksel Hocamla birlikte yola çıkmıştık. Ama kendisi bütün yenilikleri kendi başına planlayan projelendiren ve bu projenin mimarlılığını yapan bilim adamıdır. Kendisine her şeyden önce şükranlarımızı sunuyorum. Diş sağlığı konusunda koruyucu hekimlik çalışmasının mimari Türkiye Cumhuriyetinde Türksel Hocadır. Bunu iftiharla söylüyoruz çünkü kendisi aynı zamanda bizim hemşehrimizdir. Türkiye Cumhuriyetinde Ağız Diş Sağlığı konusunda koruyucu hekimlik çalışmasını proje olarak başlatan ve yaygınlaştıran kendisidir. Bu çalışmaya katılan İl Sağlık Müdürlüğü ve çalışanlarına da teşekkür ediyorum. Ailelerde bunun faydalı olduğunu öğrendikleri için hiç tereddütsüz olarak geliyorlar. Ben her şeyden önce Türksel hocam ve projede görev alan Sağlık Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Hemşirelik Yüksek Okul öğrencilerine teşekkür ediyorum. 1-3 yaş çocukların Aile Sağlığı merkezlerine getirilerek flor vernik uygulamalarını yaptırmalarını rica ediyorum” şeklinde konuştu.

'FLOR VERNİK' TÜRKİYE’DE İLK DEFA KÜTAHYA’DA UYGULANIYOR
'FLOR VERNİK' TÜRKİYE’DE İLK DEFA KÜTAHYA’DA UYGULANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 20:06:05
Güncelleme :12 Mayıs 2010 Çarşamba 09:47:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?