2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

'Gazeteciler günü anlamını yitirdi'

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "10 Ocak çalışan gazeteciler günü anlamını kaybetti" dedi.

Basın sektörünün yılda 3 aynı günün olduğunu belirten Tunçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "212 sayılı yasa yıllar önce kabul edildiğinde, çalışanlar açısından güvence ve avantajlar sağlıyordu. Bu yasanın kabul edildiği gün "Çalışan gazeteciler günü" olarak ilan edilmişti.Son 10-15 yıldan beri bu yasa kapsamında çalışan gazeteci sayısı çok azalmıştır.Bu yasa ve dolaysıyla çalışan gazeteciler günü anlamını yitirmiştir.Zira gazeteciler ve basın çalışanlarının çoğu, düşük ücretlerle çalışmaktadırlar. Bu durum yerel ve yaygın basında, hemen hemen aynı durumdadır. Özellikle yüksek trajlı yaygın basında çalışanların maaş ve ücretleri arasında adaletsizlik,dengesizlik ve hatta uçurum vardır.Aynı gazetede astronomik maaş alanlar yanısıra geçimini güçlükle sağlayan gazetecilerin çoğunlukta olduğu bir gerçektir.Yüksek maaş ve ücretlere sözümüz yok.alsınlar helal olsun.Ancak arada uçurumlar değil,denge ve adalet olmalıdır.

Büyük gazetelerin Anadolu muhabirleri masraflarının karşılığını bile alamaz durumdadır.Yerel basın mensuplarının büyük bir bölümü düşük ücretlerle çalışmakta ve bazılarının maalesef sosyal güvenceleri bile yoktur. Yerel gazete ve TV'lerin sahipleri ve yöneticileri de Anadoluda büyük fedakarlık ve sıkıntılar içinde varlıklarını sürdürme gayreti içindedirler.Yani, hem basın-medya çalışanları hemde işverenleri özveri içindedir. Çalışanlar da, gazete sahipleri de memleket sevgisi ve hizmet anlayışlarını ön planda tutmaktadırlar. Bu şartlar çercevesinde yerel basın,televizyonlar ve radyolar gerek kamu kuruluşlarınca ve gerekse özel sektör ve halkımız tarafından desteklenmelidir.Reklam-ilan ve aboneliklerle bu destekler artarak devam etmelidir. Böylece işverenler, basın çalışanlarının hayat standartlarını yükseltme ve topluma daha verimli hizmet etme imkanı bulacaklardır. Olaya başka bir pencereden bakmak gerekirse Türkiye'de maalesef gün ve hafta enflasyonu vardır.H emen hiç boş günümüz yok.Basın-medya sektöründe 3 ayrı gün vardır. Bu kutlama enflasyonu topluma bir katkı sağlamaz,yarar değil zarar verir.Biz Gazeteciler Cemiyeti olarak tüzüğümüze göre basından sansürün kaldırılış yıldönümleri olan 24 Temmuz'ları basın günü olarak kutluyoruz. Bu vesile ile Kütahyamız merkez ve İlçelerine fedkarlıkla hizmet eden, faydalı olan tüm basın çalışanları sevgili meslektaşlarım ve aynı fedakarlıkla aynı memleketseverlikle görevlerini ifa eden gazete, televizyon ve radyoların sahipleri ve yöneticilerine en iyi dileklerimi sunar, gelecek günlerin hepimiz için daha iyi, daha güzel olacağına inandığımı belirtmek isterim."

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 18:04:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?