2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Gediz'de çiftçiye destek

Kütahya’nın Gediz İlçesi’nde, çiftçilerin makine ve ekipman alımları konusunda desteklenerek geliştirileceği bildirildi.

Gediz İlçe Tarım Müdürü Ali Cihan Ulusoy, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin bölge çiftçisi tarafından kullanımını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Teknolojik tarımla daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Müdür Ali Cihan Ulusoy, “Çok zor şartlarda bedenen çalışan çiftçimizin ürününde kalite ve verimlilik düşük çıkmaktadır. Çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirebilmek amacıyla 81 ilde uygulanmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine Ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi’ne ilişkin 30 Mart 2009 Tarihli ve 27185 Sayılı resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre bölge çiftçimizi faydalandırmayı ve geliştirmeyi düşünüyoruz. Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilebilecek. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL ve tüzel kişiler için mal başına 100 bin TL’dir. Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100 bin TL, tüzel kişiler için 200 bin TL’dir. Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemez. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanır. Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır” dedi.

İlgili tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvurularının tebliğin yayımı tarihinden başlayarak 45 gün içerisinde il müdürlüklerine teslim edileceğini ifade eden Müdür Ulusoy, başvuruların hibe tutarı, illere tahsis edilen bütçenin altında kalması durumunda bu sürenin il müdürlüklerince 30 günü geçmeyecek şekilde bir defaya mahsus uzatılabileceğini, başvuru son günü, tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar başvuruların kabul edilebileceğini bildirdi.

Program kapsamında desteklenecek 30 yatırım alanı ve araç bulunduğunu açıklayan Müdür Ulusoy, Anıza direkt ekim, Arıcılık makine ve ekipmanı, Balya makinesi, Basınçlı sulama sistemi, Canlı balık nakil tankı, Çayır biçme makinesi, Çeltik fide dikim makinesi, El traktörü, File sistemi kurulması, Güneş kolektörü, Hububat harman makinesi, Lazerli tesviye aleti, Mısır hasat tablası, Mibzer, Motorlu tırpan, Pamuk toplama makinesi, Pancar söküm makinesi, Patates söküm makinesi, Pülverizatör, Rüzgar makinesi, Sap parçalama makinesi, Sap toplamalı saman makinesi, Silaj makinesi, Soğuk hava tesisatlı taşıma aracı, Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, Tambur filtre, Taş toplama makinesi, Toprak Frezesi, Yem hazırlama makinesi ve Zeytin hasat makinesi gibi alımlarda çiftçilere destek verileceğini açıkladı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 14:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?