26
Nisan
2024
Cuma
KÜTAHYA

Gökyüzünden kül yağıyor

Seyitömer Termik Santrali'nin oluşturduğu atık kömür külleri, vatandaşların sağlığını tehdit ediyor.

Yaklaşık 4 bin nüfusun yaşadığı bölge, rüzgar çıkınca adeta 'kum fırtınası' görüntülerine sahne oluyor.Yetkililerin duyarsızlığına isyan eden köy sakinleri: "Kül dağları sağlımızı tehdit ediyor"

Kütahya merkeze bağlı Seyitömer beldesindeki Seyitömer Termik Santrali'nden çıkan atık küller; Yeni Ayvalı, Kınık, Bozcahöyük, Sırören, Sünnetyenice ve Elmacık köyleri ile Seyitömer beldesinin bulunduğu bölgede, kül toplama barajlarının yeniden kullanılmaya başlanması vatandaşları zor durumda bırakıyor. Santralden çıkan ve çeşitli ünitelerden geçerek un haline geline gelen atık kömür külleri, dağda biriktiriliyor. Biriken küller, havaya karışınca o bölgede yaşayan insanlara adeta nefes aldırmıyor. Vatandaşlar, kum fırtınasını andıran durum karşısında kendilerine uzanacak yardım eli bekliyor.

Yeni Ayvalı Köyü Muhtarı Eşref Ölmez ile köy sakinlerinden Mehmet Ali Kocabey, Süleyman Özel, Hüseyin Demirbaş, Orhan Özen ve Kadir Ok, "Küllerin kendilerine ve doğaya zarar verdiğini iddia ederek, "1999 yılından Kül Dağı'nın verdiği rahatsızlık ve sağlık şartlarını olumsuz yönde etkilemesinden dolayı, eski Ayvalı köyü kamulaştırıldı. Köy 2008 yılında 5 kilometre uzağa taşındı, Kül Barajı inşaatı başladı. 2006 yılında baraj yapımı sona erdi ve faaliyete girdi. O dönemde baraj yapımıyla beraber sulu sisteme geçildi ve kül dağı olarak nitelendirdiğimiz tepeler toprak ile kaplandı ve büyük paralar harcanarak ağaçlandırma yapıldı.

Baraj sisteminde küller suyla birleşiyor ve çamur haline getirilip toplama kanalına akıyordu. Barajı yaptıran yöneticiler bu barajın tahmini olarak 30 yıl gibi bir sürede dolacağı söylendi fakat baraj 6 yılda doldu ve tekrar eski sisteme dönüldü. Şu an kül bantları büyük paralar harcanarak ağaçlandırma yapılan alana küller tekrar bırakılmaya başlandı. Bu yapılan uygulama, eskisinden daha kötü durumda oldu. Tepenin her tarafına kül bantları koyuldu' diye konuştular.

Muhtar Eşref Ölmez, 6 köy ve 1 beldede oturan yaklaşık bin hane 4 bin nüfusun adeta kendi kaderine terk edildiğini savundu. Muhtar Ölmez, 15 gün önce durumu Kütahya Valiliği başta olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına mail yoluyla bildirdiğini ancak henüz olumlu bir sonuç alamadığını sözlerine ekledi.

Bu arada 4 ay önce özelleştirilen ve devir işlemleri henüz tamamlanmayan termik santralin yetkilileri ise köylülerin iddialarına yanıt vermedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2013 Cumartesi 15:34:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?