29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Grip aşısı için doktor tavsiyesi

Kütahya Eczacılar Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Akcan, grip aşısı için en uygun zamanın ekim-kasım ayları olduğunu söyleyerek, vatandaşların grip aşısı olmak için kararı kendilerinin vermemeleri gerektiğini belirtti. Akcan, grip aşısı olmada doktor tavsiyesinin önemli olduğunun altını çizdi.


Gribin; soğuk algınlığından çok daha ağır ve ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Akcan, gribin yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrılarıyla seyreden akut bir virütik hastalık olduğunu söyledi. Günümüzde grip aşılarının gripten korunmanın en güvenli yolu olduğunu belirten Akcan, "Bu aşılar ülkemizde de başarıyla uygulanmaktadır. Grip aşıları ekim-aralık ayları arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanır. Bebekler ve küçük çocuklarda uyluğun ön yüzünden kas içine yapılabilir. Daha önce aşılanmış 9 yaş altı çocuklara birer ay arayla 2 doz önerilmektedir. Astım, kronik akciğer veya kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kan hastalığı gibi bir hastalığı olanlar bu gruba dahildir. Ayrıca, 55 yaş üzerindeki vatandaşlarımız ile çocuklara da grip aşısı olmalarını öneriliyor. Astım rahatsızlık raporu olan ve 55 yaş üzerindeki vatandaşlarımızı aşı giderlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır" dedi.


Akcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “"Grip aşıları mevcut tespit edilmiş virüslerden elde edilmiş aşılardır. Vatandaşlarımız bu aşıyı kullanırken mutlaka bir doktordan onay almalıdır. Bu aşının kullanımında bazı hastalarımızdan fiyatın yarısı alınmaktadır. 65 yaş üstü ve huzur evinde kalan hastalar, şeker hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği ve astım hastaları doktorlarına reçete yazdırarak en azından aşının yarı fiyatından muaf olabilirler" dedi.


Akcan, ayrıca aşı sezonunu Eylül ayında başlayarak Aralık ayına kadar devam ettiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 17:01:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?