29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Grip uyarısı

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, çoğu zaman önemsenmeyen gribin ölümlere yol açabileceğini bildirdi. Uzmanlar, şu günlerde vatandaşların gribe karşı dikkatli olmaları konusunda ikazda bulundu.


Yetkililer, gribin dünyada her yaşta yaygın olarak görülen bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Çoğu zaman önemsenmeyen, nasıl olsa geçer denilen grip hastalığı, bazı hassas kişilerde ağır seyretmekte, komplikasyonlara ve ölümlere sebebiyet verebilmektedir" dediler.


Grip hastalığının hava yoluyla bulaştığına dikkat çeken Yetkililer, "Bulaşma, öksürükle havaya saçılan damlacıkları diğer kişilerin teneffüsle almaları ile gerçekliyor. Burun ve ağızdan çıkan damlacıklardaki mikroplar kuruduktan saatler sonra da canlı kalabilir. Bilhassa çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalık olup, grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları; öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile alınması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmaktadır. Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisine yöneliktir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığının giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahati tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımızın dikkatli olmasını istiyoruz" diye konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 16:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?