4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Halıcılar ihracata yönelmek isteniyor

Kütahya’nın Hisarcık, Aslanapa, Gediz ve Simav ilçelerinde geçimlerini el halısıyla sağlayan yüzlerce ailenin gözü ihracata yöneldi.

Bölgede bulunan 10 binden fazla halı tezgahında yılda yaklaşık 300 bin metrekare el halısı dokunduğu bildirilirken, ürünlerin Avrupa ve Amerika’ya pazarlanamaması fiyatların düşük seyretmesine sebep oluyor.

 El halısı dokuyan kadınlar, hükümetin tabii malzemeden göz nuru dökülerek üretilen kıymetli el halılarının dünya pazarına sunulması için Sümer Halı’nın bölgede çalışmasını ve dış pazar imkanlarını araştırmasını istediler.

Tabii yün ipleri, kök boyalarıyla renklendirerek, el tezgahlarında ilmek sayısına göre antik ve yörük halısı olarak dokuyan kadınlar, ürünlerinin dış pazarlarda iyi fiyatlarla satılmasını bekliyorla

r. Kütahya’da sanayi alanlarının ve iş sahasının dar olması sebebiyle erkeklerin çalışamadığı köylerde, evi geçindirmek hanımlara düşüyor. Alın teri göz nuru gerektiren bu sanat eserlerini dokuyan hanımlardan çoğu, ilkokulu bitirir bitirmez tezgahın başına geçiyor.

Kütahyalı halıcılar, Avrupa Birliği için alınan müzekere tarihi ile birlikte işlerinin açılacağını düşünüyor.

Birliktelik olmadığı için Avrupa pazarına mal satamadıklarını belirten Kütahyalı halı dokuyucuları, kendilerini bir çatı altında toplayacak bir kurumun oluşturulmasını bekliyorlar. Bu arada bu maksatla kurulan Sümer Halı’nın Kütahya’da böyle bir organizasyona girmemesi de tepkilere sebep oluyor.

Başta güneydoğu vilayetleri olmak üzere birçok şehirde yün, ipek iplik ve tezgah vererek avans ile mal alan Sümer Halı’nın Kütahya’nın ilçelerinde de faaliyet göstermesi isteniyor.

30 yıldır halı dokumacılığı yapan Kütahyalı Naime Tekin (51) en büyük sıkıntılarının sosyal güvencelerinin bulunmaması olduğunu söyledi.

 Tekin, "Hiçbir sosyal güvencemiz yok. Hastalandığımız zaman 2-3 ayda kazandığımız parayı doktor ve ilaca veriyoruz" dedi.

Halı ticareti yapan Hasan Akyüz de, "Turgut Özal döneminde ihracatla önümüz açılmıştı. O dönemde halı dokuyacak insan arıyorduk. Şimdi ise her gün 10’larca insanın dokuduğu halıları satabilmek için yalvarıyoruz. Halıların çoğunluğu iç piyasada tüketiliyor. İhracat olsa halıcılık canlanacak" şeklinde konuştu.

Kütahya-İHA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 15:03:38
Güncelleme :18 Ocak 2005 Salı 16:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?