30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Halkbankası'ndan GTSO üyelerine kredi

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) ile Halkbank Gediz Şubesi arasında kredi protokolü imzalandı.

Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Dönmez ile Halkbank Gediz Şube Müdürü Uğur Tüzel tarafından GTSO Toplantı Salonunda imzalanan protokolle oda üyelerine uygun koşullarda kredi kullandırılacağı bildirildi.

İmza protokolünün ardından bir konuşma yapan Halkbank Gediz Şube Müdürü Uğur Tüzel, 70 yıldan beri Türkiye’nin ilk KOBİ Bankası olan Halkbank’ın, Türkiye’nin dört yanındaki sanayi ve ticaret odaları ile protokol imzalayarak KOBİ’lere verdiği desteği Gediz Ticaret ve Sanayi Odası ile sürdürdüğünü söyledi.

İmzalanan protokol kapsamında oda üyelerine uygun koşullarda kredi kullandıracaklarını belirten Halkbank Şube Müdürü Uğur Tüzel, “Halkbank yıllardır adına yaraşır şekilde sürdürdüğü faaliyetleri ile ülke kalkınmasına, gelişmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunan mali yapısı, teknolojik imkanları ve insan kaynağı ile reel sektöre hizmet için çalışan bir banka olduğunu kanıtlamıştır. Geçmişte olduğu gibi bugün de esnaf-sanatkarın ve KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını uygun faiz oranları ve uzun vadeli krediler ile karşılamaya devam edeceğiz. Son bir yılda Ticaret ve Sanayi Odalarına yaklaşık 1.3 Milyar YTL kredi kullandırdık. Protokol kapsamında oda üyelerine; 36 ay vadeli ve 500 bin YTL limitli kredi kullanım imkanı sağlanıyor. Faiz oranı normal kredilerimize uygulanan orandan binde iki daha düşük olup, yüzde 1,79 olarak belirlendi. KOBİ Tanımına giren firmalara sadece Halkban’ta yüzde 5 BSMV muafiyeti uygulandığı da dikkate alındığında, bu faiz oranının üzerinde bir maliyet avantajı sağlıyor” dedi.

İmzalanan protokolle oda üyelerine yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak kapsamında 2 yıl ödemesiz dönemli 84 ay vadeli Orta ve Uzun vadeli Proje Kredisi ve azami 60 ay vadeye kadar 1 yıl ödemesiz dönemli Finansal Destek Kredisi de kullandırılacaklarını ifade eden Şube Müdürü Uğur Tüzel, Finansal Destek Kredisi’nin üst limitinin 3 milyon YTL veya karşılığı Eur/USD; Orta ve Uzun vadeli proje kredisinin alt limiti; işletme kredilerinde 500 bin USD, Yatırım kredilerinde 750 bin USD veya karşılığı EUR/YTL, KOBİ tanımı dışındaki firmalar için ise proje bazında belirleneceğini, oda üyelerine kullandırılacak söz konusu kredilerde uygulanacak faiz oranının da, Halkbank’ın söz konusu vadelerde kullandırılan kredilerin faiz oranından yüzde 1 eksik olarak uygulanacağını ve YTL’de TRLİBOR+4; yabancı parada LİBOR+4,5 ve EURİBOR+3,5 olarak uygulama yapılacağını açıkladı. Protokol kapsamında ayrıca azami 1 yıl vadeli; yıllık yüzde 1,5 komisyon oranı ile teminat mektubu kredisi de kullandırılacak.

Yapılan açıklamaya göre, Halkbank’ta, KOBİ’lere özel hazırlanan 50’ye yakın kredili ürün çeşidi bulunuyor. Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı yatırım ve işletme kredileri, KOBİ’lerin nakit akışlarına uygun, esnek geri ödemeli olarak kullandırılan turizm, tarım, imalat ve teknoloji sektörlerine yönelik kredi çeşitleri, esnafa yönelik kooperatif kredileri bunlardan bazıları. Halkbank ayrıca, gelişen inşaat sektörüne paralel olarak yoğunluğu artan inşaat projelerinin kredilendirilmesi çalışmalarında da Konut yapı kooperatiflerinin ve belediyelerin toplu konut projelerinin tamamlanmasına yönelik TOKİ kaynaklı proje kredileri kullandırıyor.

TOKİ kaynaklı kredilerdeki tecrübe ve bilgi birikiminden yola çıkarak konut ve işyeri yapı kooperatiflerinin konut ve işyeri inşaat projelerinin Halkbank kaynaklarından kredilendirilerek tamamlanmasına yönelik ürünlerde müşterilere sunuluyor. Halkbank, KOBİ’lerin teminat sorunlarının çözümü için ise Kredi Garanti Fonu ile yıllardır işbirliği içinde çalışıyor.

Halkbank yurtiçinden sağladığı kaynakların yanı sıra Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı gibi uluslararası finans kuruluşlarından sağladığı fonlarla, KOBİ’lerin orta uzun vadeli yatırım ve işletme kredisi ihtiyaçlarını da karşılıyor.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 12:10:19
Güncelleme :24 Haziran 2008 Salı 12:33:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?