3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Haşhaş kapsülleri toplanıyor

Kütahya'nın Hisarcık, Emet, Çavdarhisar, Şaphane ve Gediz ilçelerinde haşhaş kapsülü toplama ve parçalama işlemlerine başlandığı bildirildi.

Kütahya’nın Hisarcık, Emet, Çavdarhisar, Şaphane ve Gediz ilçelerinde bu yıl kışlık haşhaş kapsülü rekoltesinin yaklaşık bin 250 ton dolaylarında gerçekleşmesinin beklendiğini söyleyen Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, " Bakanlar Kurulunca haşhaş kapsülü baş alım fiyatı, 2008 yılı için kilo başına 2,20 TL olarak kararlaştırıldı. 2009 yılı için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar Toprak Mahsulleri Ofisi'nce (TMO) yeni mahsul 2008 yılı fiyat ve şartlarıyla satın alınacak ve daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek" dedi.

Üreticiler tarafından toplanan çizilmemiş haşhaş kapsülleri ayakla ve tahta tokuçlarla parçalanarak içerisindeki tohumu alınıyor. Alınan haşhaş tohumları meyve salatalarında sos olarak, mayalı ekmeklerde, hamur işlerinde, böreklerde, kurabiyelerde, keklerde, pancakelerde güzel koku ve tat vermekte kullanılır. Ayrıca kozmetik sanayiinde kullanılmak üzere iç piyasaya satılıyor.

Eylül ayında TMO'na satılan haşhaş kapsülleri ise Afyon'a bağlı Bolvadin ilçesinde bulunan Afyon Alkoloidleri Fabrikası'nda işlenerek Türkiye'nin ilaç sanayiinde ihtiyaç duyduğu morfin ve türevleri üretiliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?