29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Haşhaş rekora koşuyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanındaki Kütahya'nın Simav ilçesinde haşhaş ekimi yapan çiftçilerin, bu yıl üründe rekor düzeyde verim elde etmesinin beklendiği bildirildi.


Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, yaptığı açıklamada, Simav şehir merkezi ve köylerinde bu yıl TMO tarafından 2 bin dekar alanda haşhaş ekiminin gerçekleştiğini bildirdi.


Geçen yıl yetersiz yağışlar ve kış zararı nedeniyle beklenen verimin elde edilemediğini belirten Bütüner, bu yıl ilçe genelinde haşhaş ekimi yapan çiftçilerin özellikle ilkbahar döneminde düşen bol yağış ve kış zararının olmaması sebebiyle rekor düzeyde verim beklediğini ifade etti.


Çiftçinin beklentisinin geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde olduğunu vurgulayan Bütüner, "Geçen yıl haşhaş üretiminde hayal kırıklığı yaşayan çiftçilerimiz, bu yıl geçen yılki zararı telafi etmenin peşinde"diye konuştu.


Bütüner, bu yıl Simavlı çiftçinin TMO'na yaklaşık 170 ton dolayında kapsül teslim etmesini, 170 ton dolayında da tohumluk elde etmesinin beklendiğini ifade etti.
Simav'da çiftçilerin uzun yıllardan beri atalarından kalma tarlalarını kendi üzerlerine intikal ettirmeme geleneğini sürdürmelerinin ilçede her geçen yıl haşhaş ekim alanlarının daralmasına yol açtığından yakınan Bütüner, "İlçede haşhaş ekim alanlarının her geçen yıl daralmasının en büyük nedeni TMO ekim döneminde çiftçilerden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi istiyor. Çitçinin şu anda işlediği arazisi kendi adına kayıtlı değil. Ataları adına kayıtlı. Durum böyle olunca Simav'da haşhaş ekimi her geçen yıl biraz daha daralıyor. Çiftçi iyi bir gelir kaynağından mahrum kalıyor" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 16:23:53
Güncelleme :2 Haziran 2008 Pazartesi 16:24:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?