29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Hayme Ana unutulmadı

Osmanıl Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana, 7 Eylül Pazar günü Kütahya'nın Domaniç İlçesi'ne bağlı Çarşamba Köyü'ndeki kabri başında anılacak.


Kütahya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Domaniç Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 727.'si düzenlenecek Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şöleni, binlerce Yörüğü de bir araya getirecek. Şölen, Domaniç'e bağlı Çarşamba Köyü Yukarı Çimen mevkiine Yörük çadırlarının kurulmasıyla başlayacak. Hayme Ana'nın ruhu için okunacak mevlit-i şerifin ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Hayme Ana'nın, eşi Gündüz Alp'in ölümünden sonra Kayı Boyu'nun başına geçmesi ve bir avuç Türkü nasıl toparladığı anlatılacak. Mehteran konseri ve halk oyunları gösterisinin ardından yüzyıllardır hiç değişmeden gelen düğün geleneği "kız övme ve kına yakma" temsili olarak canlandırılacak.
Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, Osman Gazi'yi yetiştiren ve cihan devletinin temelini atan Hayme Ana'yı bu yıl 727. defa anacaklarını hatırlatarak, "Hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu yılki anma çok daha görkemli olacak. Hayme Ana yeryüzündeki tüm Türkler'in annesidir. Domaniç adeta yüzyıllar öncesine giderek tarihi yeniden yaşayacak" şeklinde konuştu.


Kütahay Valisi Şükrü Kocatepe, ektinliklere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun davet edildiğini bildirdi.

HAYME ANA KİMDİR?
Hayme Ana, Gündüz Alp'in eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin de büyükannesi. Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşir. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi'yi yetiştirir, torunu Osman Gazi'yi elinde büyüterek imparatorluğun temelini atar. Ertuğrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi Hayme Anayı, Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepe üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid Han, 1892'de Hayme Ana'nın kabri üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı. Çarşamba Köyü'nde vefat eden Hayme Ana için mezarı başında 726 yıldır anma töreni düzenleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 13:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?