3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Her yıl 150 bin kişi kanser oluyor

Kütahya Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Mustafa Duman, karserin tedavi edilelen bir hastalık olduğunu söyledi.

Duman, Dünya Kenser Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, kanserde erken tanının çok önemli olduğunu bildirdi. Duman, şunları kaydetti: “Kanser, hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu, yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak hastayı kısa zamanda ölüme götüren bir hastalıktır. İyonize radyasyon, ultraviole ışınları, kimyasal karsinojenler, beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol, virüsler ve genetik faktörler kanserin oluşmasına yol açan belli başlı etkenlerdir. Kanserin başlıca belirtileri arasında; yutkunma ve hazım bozukluğu, uzun süre kapanmayan yaralar, ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük, ben ve siğillerin renk ve şekil değişiklikleri, meme veya herhangi bir yerdeki şişlik ve sertlik, vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar ve normal dışı kanamalar, büyük veya küçük abdesti yapmadaki değişiklikler sayılabilir. Bu değişiklikler görüldüğünde kişi hekime başvurmayı ihmal etmemelidir.

Kadınlarda en sık görülen kanser türleri; meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanseri, mide ve barsak kanseri ve akciğer kanseridir. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri; akciğer kanseri, mide barsak kanseri ve prostat kanseridir. Kanserlerin bir çoğunda erken tanı ve zamanında uygulanacak tedavi ile kanserden kurtulmak mümkündür. Kadınlarda meme kanserinden ölümler ilk sıradadır meme kanserinin erken tanı ile tam tedavisi mümkündür, bunun için kadınlara 35-40 yaşları arasında başlamak üzere her yıl meme muaynesi yaptırmaları ve ilk mamografilerini çektirmelerini öneririz. Mide, kalın barsak, rektum kanserleri’de erken tanısı ve tedavisi mümkün kanserlerdir. Kilo kaybı, yeme ve dışkılama alışkanlığında bozulma, dışkılama esnası ve sonrasında kanama gibi şikayetlerin varlığında Genel Cerrahi, Gastroenteroloji, ve dahiliye uzmanlarına başvurmak gereklidir. Mide, kalın barsak, ve rektum kanserlerinin tanısı gastroduodenoskop ve kolonoskop gibi endoskopik araçlarla erken evrede kolayca konabilmektedir. Kanserden ölümlerin en önemli sebepleri arasında olan meme, mide, kalın barsak ve rektum kanserlerinin teşhisi ve erken tedavisi hastanemiz imkanları ile Gastroduodenoskopi, Kolonoskopi, Mamografi, CT-MR kullanılarak yapılabilmektedir.

2008 yılında Kütahya Devlet Hastanemizde yaklaşık 150 hastaya meme, mide, kalın barsak, rektum ve pankreas kanseri tanısı konulmuş olup bunlarında yaklaşık 60 tanesinin radikal cerrahi tedavisi hastanemiz genel cerrahi kliniği tarafından gerçekleştirilmiştir. 2009 yılı itibarı ile pankreas kanserlerinde uygulanan ve kanser cerrahisinin en zor ve büyük ameliyatlarından olan WHİPPLE ameliyatıda( pankreotikoduodenektomi) hastanemizde yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’de her yıl 150 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Bahsedilen öncü belirtileri taşıyan vatandaşlarımıza kanserin özellikle erken tanıyla tedavisi mümkün hastalıklar arasında olduğunu tekrar hatırlatır ve hastanemizde bahsedilen ilgili branşlara başvurmalarını öneririz.”

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 11:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?