29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Hisarcık'ta nakliye isyanı

Hisarcık Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri, bor cevheri taşıma işinin, kent dışındaki kuruluşa verilmesine bir anlam veremediklerini söylediler.

Hisarcık Taşıyıcılar Kooperatifine bağlı onlarca kamyon şoförü Kooperatife bağlı akaryakıt istasyonunda toplanarak, Balıkesir’in Bigadiç ilçesinden Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde bulunan Eti Bor İşletmesi'ne ait konsantratör tesislerine bor nakleden firmanın polis eskortu eşliğindeki araçlarını, akaryakıt istasyonundan geçtiği sırda alkışlarla protesto etti.

Edinilen bilgiye göre, 2008 yılı için 65 bin 500 ton bor cevherinin taşınması amacıyla 3'üncü kez düzenlenen ihaleyi kent dışından bir firmanın kazanması, Bigadiç, Emet ve Hisarcık'ta faaliyet gösteren nakliyeciler kooperatiflerinde huzursuzluğa yol açmıştı. Bu nedenle firmaya ait bor yüklü araçlara ilçe giriş ve çıkışlarında polis ve jandarma korumalık yapıyordu.

Bor yüklü araçların geçeceği kooperatife ait akaryakıt istasyonu önünde toplanan onlarca Hisarcık’lı kamyon şoförü araçlarını yolun sağına ve soluna dizerek rakip firmanın araçlarını beklemeye başladı. Bu arada polis tarafından sıkı güvenlik önlemleri alındı. Emet Emniyet Müdürlüğünden polis takviyesi yapıldı. Ayrıca Hisarcık Bölük Komutanlığı'ndan takviye jandarma kuvvetleri akaryakıt istasyonunda hazır bekletildi. Bu arada Hisarcık Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı kamyon şoförleri, firma kamyonlarının geçişi esnasında alkışlı ve sözlü protesto ettikten sonra olay çıkartmadan dağıldı.

Demokratik yollardan haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyleyen Hisarcık Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Kavkacı, ” Eti Holding’in açmış olduğu Balıkesir Bigadiç ilçesinden Hisarcık Konsantratör tesislerine 65 bin 500 ton bor cevheri nakliye artı 26 bin ton geri Bigadiç’e bor nakliye ihalesine Bigadiç,Hisarcık,Emet Taşıyıcılar Kooperatifi ve Danış firması katıldı. Danış firması bu ihaleyi çok düşük bir bedelle aldı. Halbuki bu yıl içersinde açılan 32 ve 36 bin tonluk bor ihalelerini üç kooperatiflerimiz almıştı. Son ihalede rakip firmanın çok düşük fiyat vererek ihaleyi alması kamyoncu esnafını huzursuz etmiştir.Kamyoncu işimiz elimizden alındı diyerek haklı tepki göstermektedirler. Zaten işsizlik kamyoncunun belini bükmüş durumda ve % 80’i borçlu.Kamyoncu stres içinde. Haklı olarak ekmeklerinin elinden alınmasına tepki göstermektedir. Kamyoncunun hali belli herkes banka kredisi ile ayakta duruyor 1973’den bu yana yöremizdeki bor madeni nakliyesi ihalelerini bizim kooperatiflerimiz almış ve bugüne kadar Eti Holding ile hiçbir anlaşmazlığımız olmamış,ayrıca nakliyeler gününden önce teslim edilmiştir. Bu protestomuz hak arama mücadelesidir. Ekmeğine sahip çıkma meselesidir. Buranın külfetini bu yöre halkı çekmektedir. Bizim kamyonlarımız işsiz dururken dışarıdan gelen bir firmanın yöremizden bor cevheri çekmesini hazmedemiyoruz. Başkasının ekmeğinde gözümüz de yok. Biz burada aç mı kalalım.Biz hakkımızı arıyoruz.Herhangi bir olay çıkmasını istemiyoruz.Onlarda bizim meslektaşımız kimsenin burnunun kanamasını da istemeyiz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 13:22:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?