3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Hisarcık'ta şap aşısı kampanyası

Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele programı çerçevesinde 'Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası'nın başladığı bildirildi.

Hisarcık İlçe Tarım Müdürü Erdal Zengin, 2 ay sürecek olan Sonbahar Şap Aşılama kampanyasının 31 Ekim 2009 tarihine kadar devam edeceğini söyleyerek, “ Hayvansal üretimde dünyada çok ciddi bir rahatsızlık olarak bilinen ve büyük ekonomik kayıplara sebep olan şap hastalığı viral, çok çabuk bulaşan bir hastalıktır. Kontrolsüz ve kaçak hayvan nakilleri nedeniyle de şap hastalığı yayılma riski taşımaktadır. Hastalığa neden olan virüsün bulaşma şekilleri hayvan nakilleri, vasıtalar, bulaşıcı mera ve hayvan yemleri olmaktadır. Şap hastalığı ile mücadelede en etkin yöntem hastalığa karşı yapılan aşılama çalışmalarıdır. Hisarcık’ın merkez ve köylerinde 2 ay sürecek olan sonbahar şap aşısı kampanyası aşılama döneminde köylerde köy muhtarı ve azalarının, merkezde ise mahalle muhtarlarının ve azalarının görevli ekiplere yardımlarını bekliyoruz" dedi.

Zengin, bu dönemden itibaren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların yanında küçükbaş hayvanlara da şap aşısı yaptırma mecburiyeti getirildiğini vurgulayarak, “ Bu mecburiyetin sonucu olarak, şap aşısı yaptırmayanlar hakkında Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ile Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla çeşitli kanunlarda ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanunun ilgili maddesine göre 1.120 TL. İdari para cezası verilecektir. Ayrıca emre aykırı davranış dolayısıyla, Kabahatler Kanunu ve İller İdaresi Kanununun ilgili maddeleri gereğince cezai işlemler yapılacaktır. Hayvan hareketlerine müsaade edilmeyip, nakil için Menşe Şahadetnamesi ve Veteriner Sağlık Raporu verilmeyecektir. Mezbaha ve kombinalarda kesime alınmayacaktır. Üç yıl boyunca şap aşısı Avrupa Birliği maddi katkılı olup, aşı ücreti alınmayacak sadece aşı yapan kimsenin el emeği ücreti alınacaktır. Ayrıca köy ve beldelerdeki tüm büyükbaş hayvanlar Hayvan Kayıt Sistemi açısından güncellenecek, aşı kampanyası sırasında hayvanlarını göstermeyenlerin hakkında hiçbir hayvan yokmuş gibi işlem yapılacaktır" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 18:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?