29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

İki dil bilen ayakkabı boyacısı

Flamanca ve İngilizceyi ana dili gibi bilen Simavlı Endüstri Meslek Lisesi mezunu Mehmet Korkmaz ( 50) geçimini 21 yıldır ayakkabı boyacılığı yaparak sağlıyor.

Flamanca ve İngilizceyi Hollanda'nın başkenti Amsterdam da işçi olarak çalışan babasının yanına kaldığı dönemlerde tamamlayıp diplomasını aldığı Amsterdam Endüstri Meslek Lisesi'ne öğrendiğini belirten evli ve iki çocuk babası Korkmaz, 1977 yılında okuldan mezun olduktan sonra Hollanda'da iş bulamayınca yurda dönmek zorunda kaldığını ve o dönemlerde ilçede oto sanayinin gelişmemesinden dolayı gözde mesleklerin başında gelen ayakkabı boyacılığını tercih etmek zorunda kaldığını dile getiriyor.


21 yıldır Simav'da hayatını ayakkabı boyacılığı yaparak kazanan Korkmaz, ana dili gibi bildiği Flamanca ve İngilizcenin bu güne kadar hiçbir işine yaramamasından yakındı. Korkmaz, Simav'a döndüğü 1977 yıllarında ayakkabı boyacılığının ekonomik yönden gözde mesleklerden sayıldığı için bu mesleği tercih ettiğini belirterek, şimdilerde ise hazır boyalar çıktı. Vatandaş ayakkabısını çarşıdan pazardan aldığı hazır boyalarla kendisi boyuyor. Bize fazla iş düşmüyor. Simav'da Eynal kaplıcaları dışında turistik tesis de olmayınca bildiğim iki dil bende kalıyor. Flamanca ve İngilizcemi kullanabileceğim yeni bir iş bulursam ayakkabı boyacılığını bırakacağını söyledi.
Korkmaz, ana dili gibi bildiği Flamancayı üç yıl önce ilçeye gelen bir Hollandalı turist çift ile tesadüfen karşılaşması esnasında kullanabildiğini ifade etti, o tarihten bu yana ilçeye Hollanda'dan turist gelmediği için flamanca dilim bende kaldı. Simav'a fazlaca İngilizce bilen turist de gelmeyince yabancı dillerimi konuşamıyorum. Simav'da daha çok Alman ve Japon turistler geliyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 17:30:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?