29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

İş adamından türbeye restorasyon

Kütahya'da, Halveti şeyhlerinden Salih Efendi'nin Balıklı Mahallesi'ndeki türbesi, restore ettirilerek güzel bir görünüme kavuşturuldu.

Türbenin iç bölümleri hat sanatçısı İsmail İslamoğlu tarafından boyandıktan sonra, hat maharetiyle süslendi. Türbenin restorasyonunu isminin açıklanmasını istemeyen bir iş adamının üstlendiği bildirildi.

Kütahya Balıklı Caddesi’nde bulunan ve 18. yüzyıla açılan Şeyh Salih Tekkesi’nin cami haline getirilmiş bölümünün yanında dergahın kurucusu Şeyh Salih’in oğlu Şeyh Mehmet’in türbesi bulunmaktadır. Türbeye caminin ibadet mekanının doğu aralığından küçük bir kapı ile girilmektedir. Türbenin Balıklı Caddesi’ne bakan cephesindeki üçgen alınlıkları, kademeli kornişleri, kemer benzeri nişleri ile eklektik üslubu yansıtmaktadır. Türbenin en büyük özelliği de ince detaylı demir şebekeleridir. Kareye yakın dikdörtgen planlı türbenin üzerini küçük bir kubbe örtmektedir. Kubbe dışında kalan alanlar beşik tonozlu örtülerle yanlara doğru genişletilmiştir. Moloz taştan ve yer yer de ahşabın kullanıldığı kâgir türbede Şeyh Mehmet’in sandukası bulunmaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 13:55:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?