8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜTAHYA

İşadamları umutlu

ESİDEF'İN AFYONKARAHİSAR'DAKİ KONFERANSINA KATILAN İŞ ADAMLARI, GELECEKTEN UMUTLU

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) tarafından bu yıl 5. gerçekleştiriler Arama Konferansı, ekonomik krizin etkilerinin azalmaya başladığı son dönemde bölgedeki işadamlarının motivasyonunu arttırdı.

Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de gerçekleştirilen organizasyona, ESİDEF üyesi 23 derneğin yönetim kurulu üyeleri ile bazı dernek üyelerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik işadamı grubu katıldı. Türkiye ekonomisini kalkındırma sözü veren işadamları, ESİDEF ve çatı kuruluş olan TUSKON’un (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) organize ettiği ticaret köprüleri, iş geliştirme platformları ve iş görüşmeleriyle ilgili forumlar vasıtasıyla, Türkiye’nin tüm dünyada aktif bir aktör haline gelmesi için çalışma noktasında birleşti.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, her yıl geleneksel olarak yaptıkları arama konferanslarının güzel sonuçlarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bölgede ekonomiye yön veren işadamlarının burada “Memleket için ne yapabilirim?” sorusuna cevap aradığını, işadamlarının gözlerindeki umut ve heyecanı gördüğünde gelecek adına büyük umutlar taşıdığını dile getiren Davulcuoğlu, “Bizim gibi iş dünyasına yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluk, özellikle son dönemde yaşadığımız kriz zamanlarında daha fazla artıyor. Geçen yıl yaptığımız 4. Arama Konferansında federasyonumuza bağlı derneklerden gelen iş dünyası temsilcilerinin ‘Krizden güçlenerek çıkacağız’ mesajı oldukça manidardı. Bu sene görüyorum ki, üye derneklerimizde bölgelerini kalkındırmak için fedakar bir üslupla çalışan işadamlarımız daha heyecanlı. Birlik olmak bize güç veriyor” şeklinde konuştu.

"EKONOMİ, BEKLENTİLERİ YÖNETME SANATIDIR"

Fikir fırtınası ve içinde bulunulan ekonomik durumun değerlendirildiği programa ekonomistler Turhan Bozkurt ve Zafer Özcan konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, “Ekonomi, beklentileri yönetme sanatıdır” görüşünde birleşirken; Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeler hakkında örnekler eşliğinde bilgi aktardılar.

Turhan Bozkurt, markanın çok önemli hale geldiğini ve üretim yapan her işletmenin marka olma hedefinin olması gerektiğini vurguladı. Ar-Ge çalışmalarının da son derece önemli ve vazgeçilmez bir başlık haline geldiğini aktaran Bozkurt, “Bu konuda KOSGEB’in verdiği destekler takip edilmeli” dedi. Üniversitelerle de işbirliği içinde olunması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, dünyanın değişik coğrafyalarının iyi etüt edilerek, pazar ve ürün çeşitlendirmesinin önemine işaret etti. TUSKON’un organizasyonlarının bu konuda büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Bozkurt, “Ürün ve pazar çeşitlendirmesi kadar tanıtım da son derece önemli. Ayrıca finansal öngörülerle ilgili konunun uzmanlarından görüş almakta büyük fayda var” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı ekonomiyle sadece devletin yaptığı mücadelenin yeterli olmadığına dikkat çeken Zafer Özcan ise, bu haksız rekabetin ortadan kalkması için herkesin üzerine görevler düştüğünü vurguladı. Kobilerin gerek istihdam ve gerekse üretim açısından büyük paya sahip olduğunu kaydeden konuşmacılar, serbest piyasanın büyük holdinglerin idare ettiği bir ortam olmaması gerektiğinin ve rekabete dayalı kontrollü bir yapıya sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

 "TÜRKİYE DEV FİRMALARIN YATIRIM ÜSSÜ HALİNE GELİYOR"

Son dönemde yaşan kriz ortamının yavaş da olsa etkilerinin azalmaya başladığı bu dönemde, Türkiye’nin dev firmalar için bir yatırım üssü olarak tercih edildiği de yapılan tespitler arasındaydı. Kobilerin stratejik olarak birleşmek suretiyle daha güçlü hale gelebileceklerini vurgulayan ekonomistler, özellikle son zamanlarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda perakendeciliği ile yapı marketi alanında payın arttığına işaret ettiler.

İşletmelerin yönetimiyle ilgili detaylı bilgiler de aktaran Bozkurt ve Özcan, yönetim yapılandırmasında departmanlar arası sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini, dünyada şeffaf ve yatay bir yönetim modelinin benimsendiğini ve esnek olunmasının vazgeçilmez bir unsur haline geldiğini vurguladı.

“Başarıda en önemli unsur, müşteri odaklı olmak” diyen Turhan Bozkurt, başarılı işletmelerin, tüketicilerin şikayet ve isteklerini dikkate aldıklarını ve bunun kendilerine büyük avantaj sağladığını sözlerine ekledi. Bozkurt, “İşler iyi giderken kimse sistemi sorgulamıyor. Oysa organizasyon şemasından verimlilik tanımına kadar her şeyi dikkate alan bir sistem kurmak gerekiyor” ifadesini kullandı. Bozkurt, başarının formülünü ise; “Süper Hizmet + Memnun Müşteri = Yüksek Kazanç” olarak niteledi.

Çin’in dünya ekonomisi için yükselen bir değer olduğunu dile getiren Zafer Özcan, Türkiye için de Çin’in iyi bir pazar olabileceğini, ancak bu ülkeye bakış açısını değiştirmek gerektiğini vurguladı. “Stratejinizi iyi geliştirirseniz, Çin iyi bir pazar olabilir” diyen Özcan, artık Çin’in ucuz ve kalitesiz ürün üreten bir ülke imajından yavaş yavaş sıyrıldığına işaret etti.

Bozkurt ve Özcan, her işadamının ülkeye ve millete karşı olan sorumluluğunu bilmek zorunda olduğunu ve iş dünyasına hizmet veren derneklerin üstlendikleri misyon itibarıyla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Programa 8 dernek üyesi ile birlikte katıldıklarını aktaran Kütahya Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan da, bu tür etkinliklerin ufuk açıcı ve vizyon geliştirici özelliğine işaret etti. Arama konferanslarının fikir fırtınasının yanı sıra, bölgedeki işadamları arasında kaynaşmaya da vesile olduğunu söyleyen Ceylan, “Üyesi bulunduğumuz ESİDEF’in bu tür etkinliklerini önemsiyor ve azami ölçüde katılım sağlamaya çalışıyoruz. İlimizi hak ettiği yere getirmek için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu nedenle, bu tür organizasyonlardan olabildiğince faydalanmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

ESİDEF'İN AFYONKARAHİSAR'DAKİ KONFERANSINA KATILAN İŞ ADAMLARI, GELECEKTEN UMUTLU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 12:46:03
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 13:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?