29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

İspanyol Fagor Kütahya'da

İspanya'nın büyük sanayi kuruluşlarından Fagor Endüstriyel Firması'nın Türkiye Genel Müdürü Güçlü Kaplangı ve yan sanayi üreticilerinin temsilcileri, yatırım amacıyla incelemelerde bulunmak üzere Kütahya'ya geldi. 
Heyete Belediye Başkanı Mustafa İça, kentle ilgili olarak geniş bilgi verdi. 

Kütahya'nın yatırıma elverişli bir il olduğunu belirten Başkan İça, "Kütahya'ya öncelikle konum itibariyle bakarsak İstanbul, Ankara, Antalya, Konya ve İzmir'in tam ortasındadır. Yapılan yatırım öncelikle pazarlama amacıyla yapıldığı için satış merkezlerine uzaklık açısından Kütahya'nın çok önemli avantajlara sahip olduğunu düşünüyoruz. Demir yolu ağlarının her iki organize sanayimizde de bulunması, karayollarının yapılan duble yollarla gelişmesi önemli avantajları da beraberinde getirmektedir. Örneğin Kütahya-Eskişehir arası karayolu ile 30 dakikaya kadar inmiştir. Kütahya teşvik kapsamında bir ildir. Tabii ki imkanlarımız çok, ancak bu imkanları değerlendirmemiz için de yatırımlara ihtiyacımız vardır. Türkiye'de 37 tane termal kaynak bölgesi var. Bunlardan 7 tanesi Kütahya'dadır. Madencilik açısından bakacak olursanız 36 çeşit madenimiz bulunmaktadır. Buna rağmen madencilik sanayi yeterince gelişmemiştir" dedi. 

Bor madeninde dünya rezervlerinin yüzde 70'inin Türkiye'de, bu dilimin yüzde 40'ının da Kütahya'da bulunduğunu hatırlatan İça, "Yatırımcılarımız şehrimize yatırım yaptıklarında değişik fırsatlarla karşılaşacaklardır. Kütahya su kaynakları açısından çok zengin bir ildir. Gümüş Türkiye'de sadece burada çıkıyor" diye konuştu. 

Fagor Firması Genel Müdürü Güçlü Kaplangı ise şöyle konuştu:
"Fagor firması yan sanayileri metal gibi sanayilere hizmet verecektir. Fagor şu anda bin kişi ve 100 milyon euroluk bir hacimle Kütahya'dadır. Yatırımlarımız hem Kütahya için hem Türkiye için hayırlı olur. İnşaat aşamasında yaklaşık 12 firma katılıyor. Bayramdan sonra ihalenin ilk aşaması yapılacak. Muhtemelen 2009 yılı başında hangi firmayla iş yapacağımızı biliyor olacağız. Şu anda Kütahya'ya yapılacak olan yatımla beraber Mondragon grubunun hedefleri de değişiyor. 150 bin çalışanı olan ve 25 milyar euroluk cirosu olan grubun şirketlerinden birisiyiz. 25 milyar euro bizim geçen seneki gayri safi milli hasılamızın yüzde10'udur. Fagor burada rekabetin yanı sıra ihracat alanında da önemli bir noktadadır. Avrupa'daki fabrikaların Türkiye'ye taşınması söz konusudur. 2012 yılına kadar yan sanayisiyle beraber Kütahya'da 5 bin kişiye iş imkanı sağlamak istiyoruz." 

Görüşmelerin ardından heyet, Belediye Başkanı Mustafa İça ile birlikte 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek, Bölge Müdürü Fikret Çalışel'den bilgi aldı. Heyet buradan 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne geçerek Bölge Müdürü Erdal Özçetin'den de bilgi aldı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 16:10:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?