29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

İtfaiyeden baca temizliği uyarısı

Kütahya'nın Tavşanlı Belediyesi İtfaiye Amiri Mustafa Demir, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı. Havaların soğuması ile karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış yaşanması nedeniyle bir açıklama yapan İtfaiye Amiri Mustafa Demir, özellikle rüzgarlı günlerde, sızdırmazlığı yetersiz sobalarda, baca tepmesi sonucu yayılan karbonmonoksit gazının üzücü durumlara yol açtığını ifade etti. 

Soba zehirlenmelerinin en çok uyku halindeyken yaşandığını belirten Demir, üzücü olayların yaşanmaması için bir takım önlem önerilerinde bulundu. 

Mustafa Demir önerileri şöyle sıraladı, "Sobalarınızı kurmadan önce bacalarınızı mutlaka temizletin. Tıkalı bacalarınızı açtırın ve çatlak bacaları tamir ettirin. Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayınız. Soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde fazla sokmayınız. Sobalarınızın TSE standartlarına uygun olmasına ve emisyon belgesi bulunmasına dikkat ediniz. Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz. Soba borularını ayda bir kez temizleyiniz, sobalarınızda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddeleri kullanmayınız. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınmalıyız. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. Rüzgarlı (Lodoslu) havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olunuz. LPG tüpü kullanılan katalitik sobalar, dar ve kapalı mekanlarda oksijeni çok çabuk bitirip söneceği için gaz kaçağı yapıp tehlike arz edecektir. Dar ve kapalı mekanlarda uzun süre kullanmaktan kaçınmalıyız. Soba türü gözetmeksizin tedbirleri uygulayınız."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 14:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?