4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

İtfaiyeden 'baca' uyarısı

Kütahya Belediyesi İtfaiye Müdürü Rahmi Adıgüzel, yangınların büyük bölümünün temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını belirterek, vatandaşların yaz aylarında bacalarını temizlettirmelerini istedi.

Adıgüzel, baca temizleme mevsimimin başladığını hatırlatarak, itfaiye ekiplerinin vatandaşa her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi. Halkın baca temizliğini hafife almasından yakınan Rahmi Adıgüzel, "Kütahya İtfaiye Müdürlüğü olarak, her yıl olduğu gibi bu yılda yaz sezonu ve özellikle gelecek kış sezonumuzu yangınsız geçirebilmemiz için bazı tedbirler aldık. Bacaların tıkalı olması neticesi yanma tam gerçekleşememekte ve yanma esnasında oluşan zehirli gazlar bacanın çekmemesi sonucu oda içerisine sızarak zehirlenmelere ve ölümlere neden olmaktadır. Bu nedenlerle herhangi bir yangın veya zehirlenme sonucu can ve mal kayıplarının önlenebilmesi bakımından baca temizliği oldukça önem arz etmektedir. Bacaların her yıl temizlenmesi aynı zamanda yasal zorunluluktur. Görevlilerimizce zaman zaman yapılan denetimler neticesi, baca temizliğini yapmayanlar hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Bir bacanın temizlenmesi yarım saat içerisinde yapılabilmektedir, böyle kısa sürede yapılabilen bir işi ihmal etmek doğru olmasa gerek, çünkü ihmal sonucu ağır bedeller ödenmekte maddi ve manevi daha da önemlisi can kaybına sebep olmaktadır. Gelin bu hataya düşüp kendimiz çoluk çocuğumuz ve sevenlerimizin hayatını tehlikeye atmayalım. Bu durumlara düşmemek için baca temizliğini lütfen hafife almayalım. Ya kendimiz temizleyelim, ya da itfaiyeye bir dilekçeyle müracaat edin ekiplerimiz temizlesin. Bu yılki baca temizleme ücretlerimiz, sobalı bacaların tanesi 7.50 YTL kaloriferli bacaların tanesi 20.00 YTL'dir" dedi.

İtfaiye Müdürlüğü'nün 24 saat aralıksız olarak halkın hizmetinde olduğunu ifade eden Rahmi Adıgüzel, "Gerek baca temizliği gerekse, yangınların önlenmesi hususunda halkımız İtfaiye Müdürlüğü'nden bilgi alabilir. Biz vatandaşlarımızdan yangın, sel, deprem ve benzeri afetlerde paniğe kapılmadan en kısa zamanda ücretsiz hattımız olan Yangın İhbar 110 veya 223 60 32 No'lu telefonlarımıza açık ve net bilgi ulaştırmalarını can ve mal zayiatını önlemek açısından çok önemsiyoruz. Adreslerin açık belirtilmesi, olayın cinsini yani yangın ise tüp patlaması, baca yangını, ahşap yangını doğalgaz yangını gibi detaylı bilgiler aktarması, bir de adrese yakın bilinen noktaların belirtilmesi, olay mahalline en kısa sürede ulaşmamız açısından önemlidir. Ayrıca İtfaiye araçlarının olay mahalline seyirleri esnasında trafikten istifade eden sürücüler ve yayalarımızın derhal yolu açarak bize yol vermeleri bir yasa gereği olduğu gibi vicdani bir sorumluluktur. Çünkü itfaiye ve itfaiyeci için zaman mefhumunun önemi çok büyüktür. Saniyelik gecikme vatandaşımızın can ve malının kurtarılması açısından son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 14:10:46
Güncelleme :6 Temmuz 2005 Çarşamba 12:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?