30
Nisan
2024
Salı
KÜTAHYA

Kadın girişimcilere iş geliştirme eğitimi

Kütahya'da, Kadın Girişimcilere Destek Projesi (KİŞGEM) kapsamında İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) eğitimi verildi. 

Kütahya Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen programa, Kütahya Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Belediye Başkanı Mustafa İça, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB) Eskişehir İş Geliştirme Merkezi Müdürü Cemil Bahçe katıldı. 

Belediye Başkanı İça, yaptığı konuşmada, İŞGEM kapsamında kadın girişimcilerin meslek edinmesini sağlamak amacıyla 2006 yılında başlattıkları faaliyetler kapsamında fiziki imkanlar sunmaya çalıştıklarını bildirdi. 

Türkiye'de işsizliğin en önemli yanının, insanların her şeyi yaparım demeleri olduğunu belirten İça, kendilerini geliştirmeleri, düşüncelerini hayata geçirmeleri adına mücadelelerinde çoğu zaman yalnız kaldıklarını düşündüklerini söyledi. İŞGEM projesinin büyük öneme sahip olduğunu dile getiren İça, “İŞGEM'ler girişimci ruhunun desteklenmesi, eğitilmesi, yön verilmesi ve fikir aşamasında olan bir projenin hayata geçirilmesinde önemli. İŞGEM'leri geleceğin sanayicisini yetiştiren bir kuluçka makinesi gibi görmeliyiz'' diye konuştu. 

Mersin İŞGEM Müdürü Eren Özen, günümüz şartlarında alışılmış konulara fazla enerji sarf etmek yerine yenilikçi fikirlere destek vermenin daha önemli olduğunu ifade ederek, “Çok klasik bir işte biraz değişiklik yaparak yeni bir isim vermek bile kuruluşları başarıya götürebilir” diye konuştu. 

İŞGEM'lerin 'teknoparklar sayesinde teknolojiye dayalı yeni girişimler yaratma ve teknoloji odaklı girişimleri teşvik etmeyi ilke edindiğini dile getiren Özen, “Türkiye'de iş kurma ve istihdam yaratmaya yönelik İŞGEM'ler uygulanmaktadır. KOSGEB tarafından verilen eğitimlerden sonra İŞGEM'lerin kurulmasına sıra geliyor. İlk etapta Dünya Bankası'nın desteği ve Özelleştirme İdaresi ile KOSGEB kanalıyla 11 İŞGEM kuruldu. Bunlar şu anda gelişim süreçlerine devam ediyorlar. Avrupa Birliği fonlarıyla da 4 yeni İŞGEM hayata geçirilecek. Teknoparklar ise KOSGEB, üniversiteler ve yerel yönetimlerin desteğiyle kuruluyor. İŞGEM'ler, KOSGEB'in özel mali desteklerinden de faydalanıyor. Dünyada İŞGEM olarak tanımlanan yaklaşık 4 bin 500 kuruluş var. İŞGEM'lerin gelişimlerine bakıldığında 3 nesilden bahsedilebilir. Birinci nesil 1980-1990 yılları arasını kapsıyor. Türkiye, uygun maliyetli iş yeri ve ortak kullanım alanları sunulan bu dönemde bulunuyor. Projelerimizde yeni girişimcilere uygun maliyetlerle iş yerleri sağlamak ve burada ortak kullanım alanları yaratarak ilk kuruluş safhasındaki giderleri azaltmayı hedefliyoruz. İŞGEM'lerin dünyadaki seyrine baktığımızda ikinci nesil, 1990-2000 yılları arasını kapsıyor. Bu dönemde yeni iş kuranlara profesyonel destekler vermek, başlangıç sermayesine erişim noktasında işin kurulması ve geliştirilmesi, yönetim konusunda bazı becerileri geliştirmek amaçlanıyor. Bu dönemde kuruluşlar arası ağları geliştirmek de hedefler arasında yer alıyor. 2000 yılından itibaren de üçüncü nesle geçildi. Globalleşme kavramlarının gelişmesi, iletişim olanaklarının artmasıyla birlikte dünya hem büyüyor hem de küçülüyor. Yeni kurulan işlerde başarılı olunması için global yapıya önem verilmesi gerekiyor. Biz ülkemizde ikinci ve üçüncü nesil uygulamalarını teknoparklarda kısmen yapabiliyoruz'' şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 15:56:57
Güncelleme :2 Nisan 2008 Çarşamba 16:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tolga sarp IP: 78.175.245.xxx Tarih : 16.04.2008 02:45:34

kadın girişimcilere iş fikri güzel bir fikir erkekler işsiz bir meslek öğretilmeden belediye bir kurs acmadan erkekler boş gezsin kadınlar çalışsın erkekler kadınlarının parasını yan gelip yatarak yesin veya erkeklık gururları rencide olsunBelediye bir kurs acsın azot fabrıkasının karşısındaki bınaya ve o kursa giden kursiyerlere kurs müdürü tarafından fakir zihniyeti ile bakılsın ki o kursa atakent uzerinde willalarda oturan kişilerde gidiyor ve oradakı kursıyerlere el harclıgı bile verilmeden sabah 8 akşam 5 kurs suresi adı altında aylarca calıştırıp bir işe yerleştirmeden orada yapılan işin geliri belediyeye kalsın uyanın yaa yakın illerimizden kutahyanın yarı nufusu kadar olmayan uşaga bakın tutun işsizin girişimcinin elınden kadın erkek demeyin nasıl iş yapılır nereden nasıl kredı alır nasıl pazarlanır danışmanlar bulun garibi kalkındırın şehirde kalkınsın göstermelik kurslarla bu iş olmaz biz şu kadar kişiye kurs verdik şu kadar kişi işyeri açtı diye cıkın söyleyin kutahya köşe başlarına açılıp 2 gün sonra kapanan fast-foodlarla cep telefonu satanlarla mı kalkınacak