7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Karbasan’da 'ilk ürün' sevinci

KARBASAN’DA 'İLK ÜRÜN' SEVİNCİ

Kütahya Valiliği İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü ve Karbasan Belediyesi ile ortaklaşa yapılan proje sonunda elde edilen ilk ürün İstanbul’a gönderildi.

Kütahya Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği kaynaklarıyla hazırlanan, Hisarcık İlçesi Karbasan beldesi, malçlı çilek yetiştiriciliği projesi kapsamında elde edilen ilk çilekler İstanbul’a satıldı. Hisarcık İlçesi Karbasan Beldesinde yapılan proje kapsamında 35 dekarlık araziden 28 çiftçi faydalandı. Karbasanlı çiftçilere dağıtılan 185 bin adet Fern Çeşidi frigo çilek fidelerinden yılda iki sefer ürün alınacak olup bu sene 40 ton ürün alınması hedefleniyor.

Karbasan Beldesinde ilk defa uygulanan proje hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisi olan Çilek meyvesi yüzeysel kök yapan otsu bir bitki olup; -10oC ‘ye kadar yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Karbasan Beldesinde çilek bahçesi tesis edilen arazilerin toprak yapısı kireç bakımından orta, süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklar olup bitkinin isteklerine uygundur. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH’sı 7.0 – 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır. Çilek, toprak kökenli mantarsal hastalıklara karşı duyarlı olduğu için dikim yapılacağı toprağın bu hastalıklardan ve nematod yönünden temiz olması gerekir. Yetkililer, Karbasan beldesinde ilk defa çilek tarımı yapılacağından bu tür hastalık ve zararlılar bakımından bakir olduğunu açıkladılar.

KARBASAN’DA 'İLK ÜRÜN' SEVİNCİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2010 Çarşamba 12:41:01
Güncelleme :1 Eylül 2010 Çarşamba 16:13:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?