4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

KDÜ'de AB anlatıldı

Avrupa Birliği (AB) Takım üyesi Can Baydarol, Türkiye’nin müzakere sürecinde uzman danışmanlara ihtiyacı olduğunu söyledi. "Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi" tarafından hazırlanan program dahilinde, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, "AB-Türkiye İlişkilerinin Bir Muhasebesi ve Geleceği" konulu konferans veren Can Baydarol, milli onuru ön plana çıkarırken bazı engellerle karşılaşıldığını, ülke olarak takınılan tavrı gözden geçirmek gerektiğini belirtti.

AB ilişkileri çerçevesinde egemenlik yetkilerinin devrinin sık sık tartışıldığını ifade eden Baydarol, "Bu devir ilişkisi içerisinde bir üst kimliğin oluşması, bir Avrupa egemenlik sahasının oluşması ve egemenliğin o noktada kullanımıdır. Üye devletler otomatik olarak o karar alma masasına ve Avrupa egemenliğine katılırlar. Yani ulusal egemenlikten devrettiğiniz alanlar, öyle sizin dışınızda, sizin denetiminizden uzak bir yerlere uzayıp gitmez. Aksine, siz de oradaki karar alma masasına oturmak suretiyle, Avrupa’nın egemenliğini paylaşır hale gelirsiniz. Özellikle ekonomik kriterler çerçevesinde serbest piyasa ekonomisiyle piyasa ekonomisi arasındaki ciddi farklılığın ne olduğunu anlamaya çalışarak, dünyada artık kuralsızlığın olmadığını ve en liberal sitemlerde dahi esas olanın kurallar olduğunu bilmemiz gerekir. Türkiye’de bizim yaptığımız metodolojik bir hata var. Küreselleşmeye taraf mıyız, taraf değil miyiz? Artık bunları bırakıp, kaliteyi, eğitimi, sağlığı tartışmak gerek" dedi.

Türkiye’nin 3 Ekim 2005’te AB ile müzakerelere başlayacağını hatırlatan Baydarol, "Müzakere sürecinde Türkiye yeni bir değişimle karşı karşıya kalacak. Toplum olarak hepimizin AB’ye ayak uydurabilmesi için, AB konusunda uzman danışmanlara ihtiyacımız var. Uyum sürecinde karşılaşacağımız tehlike ve fırsatları fark edebilmek için danışmanlık hizmetlerini iyi değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Baydarol’un konferansı, öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle dinlendi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 16:34:54
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 13:25:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?