3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

'Kereste' aymazlığı!

Kereste ithalatında uygulanan yanlış politikalar ve vatandaşların son yıllarda ahşap yerine plastik doğramaya (PVC) yönelmesi, bir zamanlar Türkiye kereste borsasının merkezi olan Kütahya’nın Simav İlçesi’ndeki 100’e yakın kereste fabrikasında üretimi durma noktasına getirdi.

Simav Keresteciler Derneği Başkanı Dündar Karaman, yanlış ekonomik politikalar yüzünden bir zamanlar Rusya ve İskandinav ülkelerinden kereste ithal ederek iç ve dış piyasaya mal veren Simavlı kerestecilerin, şimdi birer birer piyasadan silinmeye başladığını, büyük boyutlu kereste fabrikalarından çoğunun iş yerini İstanbul ve İzmir başta olmak üzere sahil bölgelere kaydırdıklarını bildirdi. Karaman, "Şimdi ilçede çalışır vaziyette 30 kadar fabrika ve atölye kaldı. Bunlar da yarı kapasiteyle çalışıyor. Bundan 15 - 20 yıl önce 2 bin civarında işçinin ekmek kapısı olan kereste fabrikalarında bugün çalışan işçi sayısı 150’yi geçmez. Kerestecilikle geçinen esnaf ve sanayicinin geleceğinden endişe duyuyoruz" diye konuştu.

Kereste piyasasındaki durgunluğun ilçe ekonomisiyle yakından ilgili olduğuna temas eden Dündar Karaman, "Kereste fabrikaları ve buralarda çalışan işçiler, ilçe ekonomisinin can damarını oluşturuyor. Kerestecilikle birlikte Simav ekonomisi de çıkmaza girdi. Gerekli tedbirler alınmazsa Simav’da işsizler ordusu olacak. Şu anda bu sektörden ekmek bekleyen binlerce gencimiz kahve köşelerinde vakit geçiriyor. Kerestecimiz de ithalat politikasındaki yanlışlıklar yüzünden işyerlerini sahil bölgelerine taşıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 12:48:10
Güncelleme :30 Mart 2005 Çarşamba 11:59:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?