2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Keresteciler iflas bayrağı çekti

Türkiye'de kereste borsasının merkezi durumundaki Kütahya'nın Simav ilçesinde fabrikalar, ekonomik krizin yanı sıra Rusya ve Ukrayna'dan ithal edilen işlenmiş keresteler yüzünden zor durumda kaldı.

İnşaat sektöründe son yıllarda ahşap yerine plastik doğramalara ağırlık verilmesinin işlerini daha da bozduğunu ileri süren Simav Keresteciler Derneği Başkanı Sezai Ulus, ilçede faaliyet gösteren 100 civarındaki kereste fabrikasından 90'nın kapısına kilit vurduğunu işçilerine de zorunlu izin verildiğini söyledi. Bir yıl öncesinde 2 bin civarında işçiye ekmek kapısı olan kereste fabrikalarının ardı ardına kapandığını vurgulayan Simav Keresteciler Derneği Başkanı Sezai Ulus, kendisinin de fabrikasında üretime yakında son vereceğini belirtti.

Kapanan fabrikalar yüzünden ilçede ekonominin tamamen bozulduğunu ileri süren Ulus, işten çıkarmak zorunda kaldıkları işçilerin geçimlerini sağlayamadıkları için köylerine geri dönmek zorunda kaldıklarını anlattı. Bu durumdan büyük üzüntü duyduklarının altını çizen Ulus, satış yapamadıkları için ellerindeki stokların dağlar gibi yığıldığını ve toptancıların artık kendilerini arayıp sormadıklarını kaydetti.
Meslektaşlarının çalışanlarını mağdur etmemek uğruna bu güne kadar krize inat çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Ulus, öz sermayesinin üstünde risk alarak iş yapan fabrikaların artık daha fazla dayanacak güçleri kalmadığı için ardı ardına kapılarına kilit vurmaya başladığını dile getirdi. İşlerinin bozulmasında plastik penlerin piyasaya hakim olmasının yanı sıra son aylarda aşırı değerlenen döviz kurlarının da etkili olduğunu vurgulayan Ulus, zor günler geçiren meslektaşlarının devlet tarafından yeterince teşvik edilmemesinden yakındı. Durumun birkaç ay içerisinde düzelmemesi durumunda Simav'ın işsizler ordusuna sahip bir kent olarak hızla yol aldığına değinen Simav Keresteciler Derneği Başkanı Sezai Ulus, devletten piyasayı bir an önce rahatlatmasını beklediklerini ifade etti.

Soğuk savaşın bitmesinin ardından dünyaya kapılarını açan Rusya'nın Türk kereste sektörüne hızlı bir giriş yaptığını ileri süren Ulus, Rusya'nın işlenmiş kereste ihracına kolaylıklar getirirken ham madde ihracını zorlaştırdığını dile getirdi. Türkiye'de durumun tam aksi olduğunu vurgulayan Ulus, Rusya ve Ukrayna'dan işlenmemiş tomruk yerine işlenmiş tomruk ithal etmek zorunda kaldıklarını anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 16:04:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?