2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Kiraz üreticisine fiyat şoku!

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde, tüccarlar tarafından kiraz alımları devam ediyor. Kirazın kilo fiyatının geçen yıla göre yarı yarıya düşmesi üreticileri hayal kırıklığına uğrattı.

İç Ege'nin meyve ambarı olan Kütahya’nın Pazarlar İlçesinde kiraz sezonu son hızıyla devam ediyor. Kiraz fiyatları her saniye değişiyor. Fiyatlar genelde de aşağıya doğru iniyor. Bazı tüccarların kiraz almadıklarını belirtmesi ile fiyatlar geri çekiliyor ve akabinde de bu firmalar kiraz almaya devam ediyor.

İhracatlık kirazın fiyatı 1 TL ile 2 TL arasında alıcı bulunuyor. Bunun yanında iç piyasaya ise 80 kuruş ile 1 TL arasında alıcı buluyor. Sezon açıldığında suluk olarak sanayi kirazı 85 kuruştan alıcı bulunurken şu anda 80 kuruştan alıcı buluyor.Pazarlar İlçesinde kiraz rekoltesinin çok yüksek olması ile yüzü gülen üretici fiyatlar karşısında şok oldu.

Geçen yıl kilosunu 3 ile 5 TL'ye sattıkları kirazın kilosunu bu yıl 1 TL ile 2 TL arasında satıcı bulmaları Pazarlar kiraz üreticilerini şoke etti. Kiraz üreticileri, “Kiraza verilen ücret kiraz toplayan işçilerin yevmiyesini karşılamıyor. Kirazın rantını aracılar yiyor. Üretici ise ettiği masrafla kalıyor. Asıl emek verip üreten alın terinin karşılığını alamıyor. Ayrıca tüccarlar her yıl olduğu gibi kirazımızın fiyatını düşürmek için bin türlü bahane buluyor ve bizlerden çok ucuza kirazları alıp kendilerine daha fazla kar sağlıyorlar. Ayrıca üreticiyi “bizler alımı durdurursak kirazınız elinizde kalır” diye tehdit ediyorlar” dediler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:49:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?