2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Kış hastalıklarına dikkat

Kış aylarıyla birlikte soğuk havaya bağlı artış gösteren rahatsızlıklara karşı vatandaşları uyaran Dahiliye Uzmanı Dr. Sabahattin Altıntaş, solunum yolu enfeksiyonlarının yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül olabileceğini bildirdi.

Havaların soğuması nedeniyle kış mevsiminde kişilerde görülen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların fazlalaştığını belirten Altıntaş, "Hava değişimi ve buna bağlı olarak da vücut direncinin düşmesi bu hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca vücut direncinin düşmesiyle zaten mevcut olan hastalıklarda da alevlenmeler olabiliyor. Özellikle nefes yolları ile ilgili başta bronşit olmak üzere hava kirliliğine de bağlı olarak solunum yolları hastalıkları bu mevsimde önemli ölçüde insan sağlını tehdit ediyor" diye konuştu.
Çok soğuk kış günlerinde KOAH hastaları ve 65 yaşın üzerindeki vatandaşların, gerekmediği müddetçe dışarı çıkmamalarını isteyen Altıntaş, "Solunum yolu problemi olan KOAH hastaları, özellikle havanın çok soğuk ve kirli olduğu zamanlarda dışarıya çıkmamalıdırlar. Çünkü bu kişiler ne kadar soğuktan kendilerini kıyafetle korusalar da, havada bulunan kirli maddeler bile bu hastalıkları alevlendirme yönünde zararı olacaktır" dedi.

"Bu hastalıklardan korunmak için özellikle sıcak ve soğuk farklarına dikkat etmek gerekiyor" diyen Altıntaş, "İçinde bulunduğumuz ortam sıcak ise, dışarı çıkılacak durumlarda çok sıkı giyinilmesi gerekiyor. Soğuktan korunmak için, soğukta fazla kalmamak ve soğuğa karşı gerekli giyim önlemlerini almamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan yollardaki buzlanmalara da dikkat çeken Altıntaş, özellikle yaşlı vatandaşların buzlanmaya karşı kendilerini koruyamayacaklarını belirterek, "Yaşlılarda, çok basit bir düşmeyle, önemli kırıklar oluşabilir. Bu yüzden yaşlılılar bu mevsimde çok dikkatli olsunlar" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 13:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?