2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

KİŞGEM sizi bekliyor

KÜTAHYA KADIN İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ MÜDÜRÜ MEHMET ZENCİ:

Kütahya Kadın İş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM) Müdürü Mehmet Zenci, KİŞGEM’den gerektiği kadar yararlanılamadığını söyledi.

KİŞGEM’in ne olduğu, ne zaman kurulduğu ve ne kadar süredir hizmet verdiği konularında bilgi veren KİŞGEM Müdürü Mehmet Zenci, KİŞGEM’in Kütahya Belediyesi'nin girişimleri sonucunda Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanılarak Sanayi Ticaret Bakanlığının KOSGEB ayağı ile hayata geçirilmiş bir proje olduğunu söyledi.

Zenci, projenin 2007 - 2008 yıllarında proje ömrüyle finanse edildiğini daha sonra proje ömrünü doldurduğunu kaydederek 2009 yılı başı itibariyle Kütahya belediyesinin yerel yararlanıcı sıfatı ile belediye önderliğinde projelerinin sürmekte olduğu ifade etti.

Kütahya Belediyesi'nin KİŞGEM’in bütün fiziki sorumluluğunu, personel istihdamını üstlendiğini, pazar bulma noktasına varana kadar birçok ihtiyacına destek verdiğini kaydeden Zenci, proje üretmek isteyen ve bunları hayata geçirmek isteyen bütün bayanların yeri olan KİŞGEM’de ilk adımın iş fikrinden başladığını, ortaya konan iş fikrinin Kütahya’da olabilirliği ve hayata geçirilebilirliği düşünüldükten sonra bir de alt yapı hazırlanması gerektiğini belirtti.

Asıl varlık nedenlerini finans kaynaklarına ulaşım, proje üretmek ve bir fikirle gelen girişimcinin önünü açmak olarak nitelendiren Mehmet Zenci, Türkiye de 16 tane KİŞGEM olduğunu ve bunlardan bir tanesinin Kütahya’da bulunduğunu belirterek “Ama herkes bundan gerektiği kadar yararlanamıyor” dedi.

Zenci yeteri kadar ilgi olmadığından yakınarak da şunları söyledi: “Çok önemli bir proje ama yeteri kadar ilgilenildiğine inanmıyoruz. İşimiz eğitim ve danışmanlık bize her konuda gelsinler belki bir fikir veririz, belki bir yön veririz her konuda bize danışsınlar böyle bir hizmet Kütahya’da varken bundan sonuna kadar istifade etsinler. Biz çevre yolu üzeri TOKİ girişindeyiz, 231 17 74 numaralı telefon ve www.kutahyakisgem.org.tr adreslerinden bizlere ulaşabilirler. Kiminin fikri yoktur, kiminin sermayesi, kiminin cesareti, biz tüm bunların hepsine gerekli destekleri veriyoruz. Biz bir iş kurma merkezi değil iş geliştirme merkeziyiz, ortaya bir iş konuyor ve biz bunu geliştiriyoruz. Kendine güvenen herkesi KİŞGEM’e bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

KİŞGEM Müdür Yardımcısı Nihan Belek iş kurma projesi önlerine geldiğinde girişimciye ait bütün bilgilere, kısa ve uzun vadeli hedeflerine bakıp iş planını da hazırlayıp kendilerine sunduklarını söyleyerek, “Dışarıdan bir girişimcinin KOSGEB’ten yararlanması daha zordur biz bunu kolaylaştırıyor ve hızlandırıyoruz. Nitekim KOSGEB’in 4000 TL’lik hibe fikri, kendine güveni olup da işe nereden nasıl başlayacağını bilemeyen girişimci kadınları cesaretlendiriyor” dedi.

 

“KİŞGEM ÖZGÜVENİMİZİ SAĞLADI”

Kadın girişimcilerden KİŞGEM’de çini atölyesi sahibi ve mimari çini üzerine çalışan Zuhal Uçaroğlu daha önce İznik’te İznik Eğitim Öğretim Vakfı’nda çalıştıktan sonra Kütahya’da tekrar açmaya karar verdiği atölyesinin hayata geçmesini ve KİŞGEM ile tanışmasını şöyle anlattı: “Atölyemizi tekrar açmayı düşünürken bu projeyi işittik. Ne yapacağımızı biliyorduk ama nasıl yapacağımızı ve nerden başlayacağımızı bilemiyorduk. Nihan Hanım ve Mehmet Bey’in yardımlarıyla çok kısa zamanda büyük yol aldık ve önümüz adeta aydınlandı. Yalnız KİŞGEM’e başvurularda işin içinde olan bir bayanın burada olması gerekli. Sadece prosedür gereği bayanın üzerine iş açılmasına karşıyım. Onursal bir yaradır bence. Bizler kadınlar olarak ayaklarımızın üzerinde durmalıyız. Bu anlamda bize ayaklarımızın üzerinde durmayı öğretiyor bu proje. Dışarıda bir iş yeri açsaydım kimse 4 bin TL vermezdi. Bir takım şeyler kafamda vardı ama ayaklarım yere basmıyordu, işin kendisini biliyordunuz ama tutunamıyordunuz bir özgüven sağladı bu proje. Katıldığımız seminerler, fuarlar buradaki çevrede çok şey katıyor size. Ben buranın çocuklarımızın bile önünü açtığını düşünüyorum. Girişimciliği annesinden görüp ileriki yaşında çocukların da iş yaşamını etkileyeceğini düşünüyorum.”

Uçaroğlu, Kütahya’da KİŞGEM’e duyulan ilginin çok az olduğunu, tanıtılmasına yönelik ilk desteğin bu radyo programı ile DPÜ’den geldiğini ve buna memnun olduklarını da sözlerine ekledi.

KİŞGEM ile ilgili düşüncelerini dile getiren bir diğer kadın girişimci olan Vasfiye Yılmaz şunları söyledi: “Bir aylık girişimciyim daha önce de iş hayatındaydım ama KİŞGEM’le tanışmam yeni oldu. Seramik mutfak eşyası üretiyorum. Türkiye’de ilk defa TSE koşullarına uygun kurşunsuz bir mutfak eşyasını piyasaya sunacağız. Servis yaparken kaşıklarımızı koyabileceğimiz tamamen el işçiliği ile yapılan bir eser. Bu projede bana en büyük destekçim babamdı. 1 ayda evrak işleri ile uğraştık ama bunlar tatlı zahmetlerdi. KİŞGEM’den çok umutluyuz. Bizim de böyle bir fikrimiz vardı sadece yolun açık olsun yürü diyecek birine ihtiyacımız vardı ve KİŞGEM’le tanıştık. Hedefimiz zücaciyeler, sahil kenarları ve İstanbul gibi kentler. Sırf kendi çabalarımızla araştırdık ve bu sene hayata geçirebildik.”

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 11:27:04
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 12:39:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nadide IP: 92.45.163.xxx Tarih : 26.01.2011 18:08:36

Ben Adana'da oturuyorum fakat internetten Adana adresinizi bulamadım bende  kişgem'e gitmek istiyorum nasıl ulaşabilirim.teşekkürler