3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Köylüler 5 bin yıllık höyük buldu

KÜTAHYA VALİSİ, ARSLANLI KÖYÜ'NDEKİ KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, merkeze bağlı Arslanlı köyündeki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Vali Şükrü Kocatepe, Arslanlı köyünden vatandaşların fark edip resmi makamlara durumu bildirmesinin ardından ortaya çıkarılan höyükteki kazı çalışmalarını yerinde inceledi ve Müze Müdürü Metin Türktüzün’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, höyükteki yerleşim ve kazı çalışmalarına ilişkin Vali Kocatepe'ye bilgi vererek, şimdiye kadar elde edilen buluntular arasında yer alan bronz deve biblosu, metal anahtar ve sikkelerden örnekler gösterdi.

Türktüzün, incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, ''dragline'' adı verilen kömür tabakası üzerindeki malzemeyi almakta kullanılan iş makinesiyle Arslanlı ve Ağızören köyleri arasındaki arazide çalışılırken tarihi eserler bulunduğunun kendilerine bildirildiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle 1 Eylül'de kurtarma kazısına başladıklarını belirten Türktüzün, “Burada duvarlar, oda, ev yerleri var ve bunlar geniş bir alanda iskan görmüş. Geç Roma dönemine ait bir yerleşim var. Bunun hemen altında ise Eski Tunç dönemi, yani MÖ 3000'li yıllara kadar giden yerleşimler yer alıyor. Şimdiye kadar Geç Roma dönemine ait buluntular elde ettik. Hızlı bir şekilde bu kazıyı yapıp bu tabakaları çizim ve fotoğraflarıyla kaldırıyoruz. Eski Tunç dönemi yerleşmelerini de kaldırdıktan sonra bu alandaki kömürü alma çalışmaları devam edecek. Havalar iyi gittiği takdirde 11 Kasım'a kadar bu çalışmayı tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Türktüzün, kazının Seyitömer Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü'nün sağladığı 150 işçi ve Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nün katkısıyla yürütüldüğünü bildirdi.

KÜTAHYA VALİSİ, ARSLANLI KÖYÜ'NDEKİ KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
KÜTAHYA VALİSİ, ARSLANLI KÖYÜ'NDEKİ KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 16:50:04
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 09:52:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?