29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

'Kriz iyi yönetilmiyor'

Kütahya'nın Simav ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen odalar arası istişare toplantısına katılan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konsey Başkanı Nafi Güral, yaşanan ekonomik kriz konusunda zaafların bulunduğunu kaydetti.


Simav Ticaret ve Sanayi Odası (STSO)'nin davetlisi olarak bir grup Kütahyalı işadamları ile birlikte geldiği Simav'da Eynal kaplıcaları Restoran da onuruna verilen yemekte açıklamalarda bulunan Güral, ekonomik krize karşı alınacak önlemlerle ilgili tecrübe ve bilgilerini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde hükümet ve bürokrasiyle paylaştıklarını söyledi.

Özel sektörün aşırı borçlanması yönündeki eleştirileri sert bir dille yanıtlayan Güral, "Ülkemizin ciddi bir biçimde büyümesinde özel sektörün çok önemli rolü olmuştur. Özel sektör sayesinde son altı yılda 3 milyon kişi işe yerleşmiştir. Özel sektör istihdam sağlamak için dışa karşı 190 milyar dolar borca girmiştir" dedi.
Özel sektörün borcunu ödeyebilmesi için sistemin işlemesi gerektiğine değinen Güral, "Bu süreçte sakın kimse frene basmasın. Frene basarak üretimi durdurur çalışanların işlerine son verirsek ülke bundan çok ciddi bir şekilde etkilenir. İç barış ve ahlak bozulur" diye konuştu.


Böyle durumlarda kimsenin moralini bozmadan kişisel becerilerini ön plana çıkararak üretime ve istihdam oluşturmaya gayret göstermesi gerektiğini dile getiren Güral," Ancak bu seferki kriz öyle hafife alınacak cinsten değil. Hükümet ve iş dünyası olarak herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeli" diye konuştu.

Açıklamasında siyasilere seslenen Güral,"Ekonomik kriz konusunda siyasilerimiz konuyu ekonomik olarak değil de siyasi olarak ele almaya devam ederlerse felaket kaçınılmaz olur. Bu durumda da krizden herkes etkilenir. En çok da çalışanları vurur" uyarısında bulundu.

Simav Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliği yaptığı odalar arası istişare toplantısına TOBB Konsey Başkanı Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) yönetim kurulu başkanı Nafi Güral'ın yanı sıra Simav Kaymakamı Rıza Dalan, Simav Belediye Başkanı Rıza Özdemir, Garnizon Komutanı Üsteğmen Abdi Üçkuyu, Simav Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) yönetim kurulu başkanı Şeref Kazcıoğlu, yönetim kurulu üyeleri, protokol mensuplarıyla Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) yönetim kurulu üyeleri, Kütahya Borsa Başkanı Ahmet Altınkaya, Gediz Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) başkanı Mustafa Dönmez, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) başkanı Davut Efe, Simav'ın önde gelen işadamları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile eşleriyle birlikte seçkin davetliler katıldı.
Toplantıya ev sahipliği yapan Simav Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu Başkanı Şeref Kazcıoğlu, jeotermal başta olmak üzere kaplıca ve yeraltı zenginliklere sahip her türlü yatırıma müsait Simav'ı bu tür toplantılarla ülke ve dünyaya tanıtmaya, işadamlarının beğenisine sunmayı arzuladıklarını dile getirdi. Kütahya'nın Simav'ı üvey evlat gibi görmesinden duydukları üzüntüye dile getiren Kazcıoğlu," En büyük problemimiz yol meselesidir. Yol meselesinin çözümünde TOBB Konsey Başkanımız, değerli büyüğümüz, (KTSO)yönetim kurulu başkanımız Sayın Nafi Güral ve yönetim kurulunun değerli üyelerinden yardım ve destek bekliyoruz" diye konuştu.
Ekonomik olarak zor günler geçiren Kütahyalı sanayici ve işadamlarını Simav'da misafir olarak görmekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Simav Belediye Başkanı Rıza Özdemir," Simav yıllardır devletin ilgisinden uzak, Kütahya'dan kopuk, kendi yağı ile kavrulmaya çalışan bir kent. Burada yatırımların büyük çoğunluğunu vatandaşların yardımlarıyla yapmaya çalışıyoruz. Eğitim konusunda ise Türkiye'nin çok ilerisinde bir yerdeyiz. Sebebi ise eğitim konusunda herkesin elini taşın altına koymasıdır. Bakın Dumlupınar Üniversitesine bağlı Simav Teknik Eğitim Fakültesi ve Meslek Yüksekokulumuzun bulunduğu kampus alanı bağımsız bir üniversiteyi andırmaktadır. Bunun yanında tamamen halkın katkılarıyla yaptırılan 200 yataklı Devlet Hastanemiz bölge hastanesi gibi çalışmaktadır. Sadece Simav halkına değil çevre il ve ilçelere de hizmet vermektedir. Eynal Kaplıcalarımız ise turizm alanında ölü sezon olmasına rağmen yaptığımız yatırımlar sayesinde tüm ülkenin dikkatini çekmeyi başarmış ve bu gün için bin 50 yatak kapasitemizin yüzde 90' doludur. Bu gün için Isparta, İzmir, Bursa ve İstanbul'dan gelen müşterilerimizi ağırlıyoruz. Biz burada özel sektörün de ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Bu gün için 7 bin civarında konutun jeotermal enerji ile ısıtıldığı, bacaların sustuğu bu şirin ilçemizin sizin gibi değerli dostların yardımlarına ve yatırımlarına ihtiyacı bulunmaktadır. Gelin bu nimetleri birlikte paylaşalım. Sizleri Simav'da yatırım yapmaya davet ediyorum. İster termal turizm, ister seracılık hangi alanda isterseniz isteyin, sizlere bu konuda elimden gelen her türlü desteği sağlamaya söz veriyorum. Bu konuda emirlerinize amadeyim " diye konuştu.
Simav Kaymakamı Rıza Dalan, ilçeye atanalı üç ay gibi kısa bir süre olmasına rağmen birbirini ve ülkesini seven Simav halkı yakından tanıdığını bildirdi. Simav halkının geçmişte olduğu gibi ekonomik savaşın verildiği bu zor günlerde de birlik, beraberlik hoşgörü saygı ve sevgi ortamında kenetlenerek bu zorlukları aşacağına yürekten inandığını dile getiren. kaymakam Dalan, Simav Kütahya karayolunun yapılmasıyla ilçede verimliliğin daha da artacağını ileri sürdü.
Toplantıya katılanlar daha sonra müzik eşliğinde gece geç saatlere kadar gönüllerince eğlendi, eşleriyle dans ederek güzel bir gece geçirdi. Konuklar ikinci gün Simav'ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi, bin 450 rakımlı Gölcük Dinlenme Tesisleri'nde onurlarına verilen mangal partisine katıldıktan sonra Kütahya'ya döndü.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 13:23:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?