7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Kriz Simav'ı fena vurdu

KRİZ, SİMAV'I FENA VURDU

Kütahya’nın Simav ilçesinde ekonomik kriz nedeniyle çarkını döndüremeyen esnaflar dükkanlarına kilit vurup evinde oturmayı tercih ediyor. Çoğu günü siftahsız kapatan esnaf bozulan işleri nedeniyle geçmiş günleri arar duruma geldi. Ekonomik darboğazın yaşandığı şu günlerde esnaf geleceğinden umutsuz bir şekilde dükkanını açıyor.

 

SÜRESİ DOLAN KİRACI DÜKKANI BOŞALTIYOR

Simav’daki dükkan kiraları caddelere ve merkeze uzaklığına göre değişirken en asgari dükkân kirasının bin TL'den başladığı ifade ediliyor. Piyasanın hareketsizliği elektrik, su ve vergi ödemelerinin altından kalkamayan esnaflar geleceğe umutsuzlukla bakarken en önemli sorunlarının dükkân kirası olduğuna dikkat çekiyorlar. Kira kontratı zamanı geldiğinde kara kara düşündüklerini ifade eden esnaflar bankaların eline düştüklerine dikkat çekerek iflasın eşiğine geldiklerini içleri kan ağlayarak söylüyor. İşyeri sahiplerinin vicdansız davranıp sözleşme yenileme zamanında kira yüzdelerini arttırmaları nedeniyle mevcut kira parasını çıkarmakta zorlanan kiracılar çareyi işi bırakmakta buluyorlar. Süresi dolan kiracı çareyi ya işyerini kapatmakta ya tekrar işçiliğe dönmekte ya da işyerini bırakıp evinde oturmakta buluyor.

 

GÜCÜ YETMEYEN DÜKKANINI KÜÇÜLTÜYOR

Sözleşme yenileme zamanı geldiğinde fahiş kira fiyatları altında ezilen esnaflardan bazıları da yapacağı başka iş olmadığından dolayı işini bırakmayı göze alamayarak daha küçük ve kirası ucuz bir dükkâna taşınıyor. Çarşı merkezinde her yüz metrede bir boş dükkanlarda ‘Devren Satılık’, ‘Kiralık Dükkan’, ‘Borcu olanlar komşuya bıraksın” yazılarını görmek mümkün. Sosyal felakete doğru sürüklendiklerini dile getiren Simavlı esnaflar hiçbir yetkilinin de gelip hal ve hatırlarını sormamalarından dert yanıyor. Geçim şartlarının bir hayli zorlaştığını ifade eden Simavlı esnaflar,”. Bu kadar insanın hali ne olacak? Hiçbir yetkili gelip bir gün bir çayımızı içip işleri sormuyor. Biz işyeri kiramızı mı, vergimizi mi, elektriği mi, suyu mu, telefonu mu ödeyelim şaşırmış durumdayız. Bir yandan devlete karşı yükümlülüklerimiz yerine getirmeye çalışırken hassas dengeyi zor koruyoruz. Geçim bir hayli zorlaştı. Evimize ekmek götüremediğimiz, siftahsız kapattığımız günler oluyor. Allah yardımcımız olsun. Esnaflıkta kan kaybetmeye bitmeye başladı” şeklinde konuşarak dertlerini dile getiriyorlar.

KRİZ, SİMAV'I FENA VURDU
KRİZ, SİMAV'I FENA VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 09:55:05
Güncelleme :11 Şubat 2010 Perşembe 18:23:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bekir IP: 88.226.0.xxx Tarih : 12.02.2010 00:38:26

kocaa bir yalan!... Sermayesi olmayan adam batıyor yoksa esnafın battığı felan yokkk