7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Küpesiz hayvana geçit yok

Kütahya'nın büyük ve küçükbaş hayvan zengini ilçesi Simav Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Ceylan, canlı hayvan ve hayvansal ürün sevkinde artık menşe şahadetnamesinin kullanılamayacağı bildirildi.

Menşe Şahadetnamesi yerine büyükbaş hayvan sevkinde hayvan pasaportu, küçükbaş hayvan sevkinde nakil belgesi, arı sevkinde işletme tescil belgesi ile arı vize belgesinin kullanılacağını ifade eden Ceylan, "Bal, yumurta, kanatlı eti, deri gibi hayvansal ürün nakillerinde ise nakil beyannamesi kullanılacaktır. Yetiştiricilerimiz söz konusu belgeleri İlçe Müdürlüğümüzden temin edebileceklerdir" dedi.

Büyükbaş hayvan sevklerinde tüm yetiştiricilerin en geç 2 Haziran 2012 tarihine kadar küpesiz büyükbaş hayvanlarına küpe taktırmalarını vurgulayan Ceylan, "Hayvanlarını başka il veya ilçeye sevk edecek yetiştiricilerimizin bağlı bulundukları muhtarlıklardan Menşe Şahadetnamesi almalarına gerek kalmamıştır. Küpeleri takılmış, şap aşılaması yapılmış ve kaydı girilmiş hayvanlarını getiren yetiştiricilerimiz gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra uygun olanlara Veteriner Sağlık Raporu düzenlenecektir. Hayvan sahipleri bu rapor ile başka il veya ilçelere hayvanlarını götürebileceklerdir. Küpesiz, pasaportsuz ve kayıtsız hayvanların Simav dışına nakli kesinlikle yasaktır. Bu tür hayvanlar nakledilmemekte,

hayvan pazarlarına sokulmamakta, mezbahalarda kesimi yapılmamakta ve sahipleri hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadır" dedi.

Ceylan ayrıca, hayvan alım ve satımı yapan kişilerin bu durumu 7 gün içerisinde İlçe Tarım Müdürlüklerine kaydını yaptırmaları zorunluluğu getirildiğini belirterek, "Hayvanı alan aldığına dair, satan da sattığına dair hayvanının kaydını yenilemek zorunda. Aksi halde alan da satan da 328 TL para cezası ile cezalandırılacak. Bunun yanında yollarda yapılan kontrollerde küpesiz hayvana rastlanıldığında hayvanları elinden alınarak kesiliyor. Şayet hayvanın eti sağlıklı ise mal sahibine teslim ediliyor, sağlıksız çıkarsa imha ediliyor. Üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için tedbirli olmaları gerekiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2012 Salı 18:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?