7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Kütahya çiniciliği yetim kaldı

KÜTAHYA ÇİNİCİLİĞİ YETİM KALDI

Kütahyalı çini ustası Sıtkı Olçar son yon yolculuğuna uğurlandı. Yakalandığı pankreas kanseri sebebiyle bir süredir İstanbul Amerikan Hastanesinde tedavi gören 62 yaşındaki 3 çocuk babası Sıtkı Olçar, dün hayatını kaybetmişti.

Kütahya Ulu Camiinde ikindi namazını müteakıben kılınan cenaze namazına Kütahya Vali Vekili Haluk Saygı, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay, Soner Aksoy ve çok sayıda Kütahyalı katıldı.

Müftü Mustafa Üskülüplü'nün kıldırdığı cenaze namazı sonrası cemaatten helallik istendi. Bir süre omuzlarda taşınan Olçar'ın cenazesi daha sonra cenaze aracına konuldu. Olçar, Musalla Mezarlığında toprağa verildi.

UNESCO 'Yaşayan İnsan Hazineleri' ödüllü çini sanatçısı olan Sıtkı Olçar, farklı dokunuşlarıyla sanatında kendi tarzını oluştururken kendisine ve sanatına ilham veren Kütahya'dan hiç kopmamıştı. Kütahya çinilerini tüm dünyaya tanıtan daima herkesin ilgisini buraya çekmeye çalışan Sıtkı Olçar, çiniciliğe farklı bir boyut katarak bu geleneksel Türk el sanatının değerini ülke sınırlarının dışına taşımıştı.

SITKI OLÇAR

Sıtkı Olçar, 1948 yılında Kütahya'da doğdu. 1973 yılında 'Osmanlı Çini' adını verdiği kendi atölyesini kurdu. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını sanatından taviz vermeden sürdürdü. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve öz arayışına yöneldi. 1980 yılından itibaren özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi. İznik çiniciliğinin sırrı

300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısını bulmayı amaç edindi. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere yurt içi ve yurt dışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve büyük sayıda hayran kitlesi edindi. 1986 yılında Yunanistan'ın Volos kentinde düzenlenen Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi'nde ülkemizi temsil etti. Bugün uluslararası anlamda kabul gören yapıtlarını sadece "Sıtkı" olarak imzaladı.

KÜTAHYA ÇİNİCİLİĞİ YETİM KALDI
KÜTAHYA ÇİNİCİLİĞİ YETİM KALDI
KÜTAHYA ÇİNİCİLİĞİ YETİM KALDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2010 Salı 16:06:01
Güncelleme :16 Kasım 2010 Salı 17:25:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?