2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Mühendislerden güçlendirme uyarısı

5  büyüklüğündeki 17 Şubat depreminin ardından günde ortalama iki veya üç kez artçılarla sallanmaya devam eden Kütahya’nın Simav ilçesinde serbest olarak çalışan 9 inşaat mühendisi ile 4 mimar, Belediye Başkanı Rıza Özdemir, ile belediyede bir araya gelerek deprem sonrası alınan önlemleri konuşup tartıştı.

Depremde hasar gören binaların güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Simavlı mühendis ve mimarlar, güçlendirme çalışmalarının bina sahipleriyle ilçede iş yapan inşaat ustalarının kaderine terk edilmiş olmasından duydukları endişeleri dile getirdi. Güçlendirme çalışmalarının yeni bina inşa eder gibi özen ve proje isteyen bir iş olduğuna dikkat çeken Simavlı mühendis ve mimarlar bu konuda geç kalınmamasını istediler.

Hasar gören binaların tespiti amacıyla Kütahya Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünden gelen ekiplerin yaptıkları çalışmaları yetersiz gördüklerinin altını çizen Simavlı mühendis ve mimarlar gelen teknik ekibin ilçede yüzeysel ve gözlemsel bir incelemede bulunduklarını, gerçek hasar tespitinin ortaya çıkması için yeni ve donanımlı bir ekibin ilçeye yeniden gelerek incelemelerde bulunmasını istediler.

Deprem sonrası vatandaşların hasar gören binalarında kendilerine göre yaptıkları güçlendirme çalışmalarının hiçbir şey ifade etmeyeceğini ifade eden Simavlı İnşaat Mühendisi Ali Doğan, hayati önem taşıyan böylesine önemli bir konuda ilçede görev yapan inşaat mühendisleri ile mimar arkadaşlarının gönüllü olarak ilçeyi gezip gerekli bilgileri vermelerine karşın masraflı olacağı endişesiyle vatandaşların güçlendirme çalışmalarını ustaların belirledikleri iptidai usullerle yapılmasından endişe duyduklarını kaydetti.

Depremde hasar gören binaların güçlendirme çalışmalarının konunun uzmanı firmalar tarafından bilimsel bir yöntemle yapılmasını istediklerini dile getiren Simavlı İnşaat Mühendisi Ali Doğan, bu hususta Yalova’da iş yapan bir firmayı ilçeye davet ettiklerini ifade etti.

İlçede çalışan jeotermal başta olmak üzere elektrik ve su tesisatçılığı işi yapan usta, çırak ve kalfalara binaların taşıyıcı özelliklere sahip kolon ve kirişlerini kırarak jeotermal, elektrik ve su tesisatlarını geçirdiklerini gözlemlediklerini ifade eden Simavlı İnşaat Mühendisi Ali Doğan, bu tür çalışmaların binaların güçlerini zayıflattığını ve en ufuk bir sarsıntıda binanın hasar görmesine sebebiyet verdiğini kaydetti.

Depremde ev ve konutu hasar gören vatandaşlara yardım hususunda kendisi ve arkadaşlarının hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak ücretsiz olarak ev ve konutları dolaşarak bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını dile getiren Doğan, binasında hasar oluşan vatandaşların güçlendirme çalışmalarını bu işin uzmanı firmalara yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.

Simavlı inşaat mühendisleri ve Mimarları olarak ilçede çalışan inşaat ustalarının Mesleki Eğitim Merkezi tarafından eğitimden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, elinde Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilmiş ustalık belgesi bulunmayan inşaat ustalarının bu işlerde çalıştırılmamasını istediklerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 16:06:02
Güncelleme :3 Mart 2009 Salı 16:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUSTAFA TAN IP: 88.251.216.xxx Tarih : 5.03.2009 13:34:53

17.02.2009  simav depreminde yapılan muayenelerin üstün körü yapılmış olduğunu samimiyetle  söylemek isterim.B u derecede depremin vermiş olduğu hasar çok önemlidir.Birçok bina ciddi nitelikte darbe almış  2. bir depremde yerle bir olmak için beklemektedir. 1. derece deprem bölgesi olan bir bölgede 3 kattan fazla kata izin verilmesi,kalitesiz beton kullanımı, eksik malzeme kullanımı, yapılan binaların taban genişliği önemli iken tabandan üste büyüme    V   şeklinde  yapımları depreme karşı dayanıksız binaların ortaya çıktığı  hepimizin malumudur.Bu  koşulların ortaya çıkmasında belediyelerin rolü nedir  anlayamadım.Adam kayırma ,denetimsizlik (masa başından denetim) .....VB. 2.böyle bir depremden  cenabı rabbim tüm Simavlıları korusun......