4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜTAHYA

Muhtarlara 'Frigya' semineri verildi

Frigyalıların yaşadığı bölgenin ve mağaraların turizme açılması için Kütahya, Eskişehir ve Afyon’un ortaklaşa hazırladığı proje muhtarlara tanıtıldı. Bizansların bu topraklarda izlerinin bulunduğunu anlatıldı.

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Frigya bölgesine sınır olan köy muhtarlarını proje hakkında bilgilendirdi. Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, Frigya bölgesinin gerek kültür, gerekse inanç turizmine kazandırılması gerektiğini bildirdi.

Türktüzün, Kütahya’nın 7 bin yıllık tarihi ile Anadolu’ya sahip olduğunu, bu bölgede sadece Friglerin yaşamadığını, Friglerden sonra Romalıların, ondan sonra da Bizansların bu topraklarda izlerinin bulunduğunu anlattı. Türktüzün, bu projeyi kültür havzası projesi olarak düşünmek gerektiğini vurguladı.

Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Bozoğlu da, bu bölgedeki tarihin önemine işaret ederek, "Ülke ekonomisine turizm aktivitesi kazandırmak için sadece müdürlüğümüzün çalışmaları yeterli değil. Bölge sınırları içinde yer alan 43 köyümüzün ve konu ile ilgili kurum ve kuruluşların da bir çalışmaya girmesi gerekmektedir. Köy sınırları içerisindeki eserlerin tescili, korunması, ve bölgeye gelecek turistlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu konuda herkesin üzerine düşen yükümlülüklerin bilincinde olması gerekiyor" dedi.

Bozoğlu, geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de anıtlar kurulu ile 3 ilin kültür ve turizm ve müze müdürlerinin katıldığı toplantıda alınan kararlardan da bahsetti. Bozoğlu, Kütahya sınırları içerisinde Frig bölgesinde bulunan tarihi eserlerin tespit ve tescillerinin yapıldığını, turistikleri yönlendirmek için tabela eksikliğinin de en kısa sürede giderileceğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 12:16:37
Güncelleme :11 Ocak 2005 Salı 12:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?