7
Mayıs
2024
Salı
KÜTAHYA

Müzik bitkilere ilaç gibi geliyor

MÜZİK BİTKİLERİ DAHA HIZLI BÜYÜTÜYOR

Kütahya'da bir öğrencinin yaptığı araştırma, müziğin bitkilerin daha hızlı büyümesini sağladığını ortaya koydu.

Kütahya Atatürk İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Aybars Arısoy'un fen ve teknoloji öğretmeni önderliğinde yaptığı araştırmada, fasulye, mısır ve nohut gibi bitkilere iki günde bir yarım saat Türk sanat müziği dinletildi. 20 gün sonra müzik dinletilen bitki ile müzik dinletilmeyen bitkiler mukayese edildi. Müzik dinletilen bitki 20 günde 20 santim büyürken, müzik dinletilmeyen bitki ise sadece yüzde 1 oranında gelişti.

Kütahya Gazi Kemal Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü fen ve teknoloji öğretmeni Fatih Bozyiğit, "Fen alanındaki projemiz kapsamında yaptığımız araştırmada, musiki makamlarının bitki büyümelerindeki etkisini aratırdık. Kütüphanelerde musikinin bitkilerin üzerindeki etkisine dair bir veri bulamadık. Çalışmamızın içeriğini değiştirerek musikinin sadece bitki büyümesi üzerindeki etkisini araştırdık. Bu bağlamda bitkilere 7 farklı müzik türünü dinlettik. Bunu yapmamızdaki asıl maksat, son günlerde GDO değimiz genetiği değiştirilmiş organizmalardan farklı, hormon kullanmadan bitkileri hızlı büyütmekti. 3 ürüne sadece 7 farklı musiki dinlettik. Bu çalışma Türkiye'de bir ilktir. Çalışmada ilk nicel veriler elde edilmiştir" dedi.

Kütahya Atatürk İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Aybars Arısoy, hicaz, saba, rehavi, nihavent, pentotonik ve improvize makamlarını internet ortamından temin ederek dinlettiği bitkilerin 20 günde 20 santim büyüdüğünü belirtti.

Arısoy, projesinin TÜBİTAK tarafından düzenlenecek proje yarışmasında dereceye gireceğine inandığını kaydetti.

MÜZİK BİTKİLERİ DAHA HIZLI BÜYÜTÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2010 Pazartesi 11:41:00
Güncelleme :3 Mayıs 2010 Pazartesi 12:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?