2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Öğrenciler kan gruplarını öğrendi

Kütahya’nın Hisarcık ilçesine bağlı Hasanlar İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin kan grupları Hasanlar İlköğretim Okulu ve Hasanlar Sağlık Evi işbirliği ile belirlendi.


Hasanlar Sağlık Evi Ebesi Esma Azak ile işbirliği yaparak okulun tüm öğrencilerinin kan gruplarının belirlendiğini söyleyen Fen ve Teknoloji Dersi Öğretmeni İsa Çetin, “ Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan kan grubu sistemleri, A, B, O ve Rh sistemleridir. A, B, O grup sistemine göre kan grupları, A, B, AB ve O grubu diye dörde ayrılırken, Rh sistemine göre ise, Rh D Pozitif ve Rh D Negatif diye ikiye ayrılır. Her iki sistem birlikte kullanıldığından, ortaya sekiz farklı kan grubu çıkar. Ancak kan grupları, sadece bununla sınırlı değildir. Bazı kişilerde hem A, B, O grup sistemine ait alt gruplar (A1,A2,gibi) ve hem de Rh sistemine ait alt gruplar (D, d, C, c, E, e... gibi) bulunmaktadır. Bir kanın " Rh Negatif " diye nitelenebilmesi için bu alt grup antijenlerinden hiçbirinin bulunmaması gerekir.

Ülkemizde C, D pozitifliğine oldukça sık rastlanırken; D, E pozitifliği daha nadirdir. Genel olarak bakıldığında Rh D pozitifliği % 85-90 arasında değişmektedir ” dedi.
Çetin, “6. sınıf öğrencileriyle Dolaşım Sistemi Ünitesi çalışılırken, dolaşım sisteminde yer alan yapılar nelerdir? Bu yapıların görevleri nelerdir? Kan grubu ne demektir? Kan grubunuzu biliyor musunuz? Sağlığın insan hayatındaki önemi nedir? Dolaşım sistemi sağlığı için neler yapılması gerekir? gibi konularında öğrenciler bilgilendirilmektedir.

Bu sayede öğrenciler kan gruplarının kaç çeşit olduğunu öğrenip bütün kan gruplarının birbirleriyle alış veriş yapamayacağı sonucuna ulaşmaktadırlar. Ayrıca öğrencilere kan, kan hücreleri ve kan plazmasından oluştuğunu, vücudumuzda dolaşan kanın farklı görevleri yerine getirdiği, kan, hücrelerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve oksijeni dokulardaki hücrelere götürdüğü, hücrelerde oluşan atık maddeleri atılacağı ya da zararsız hale getirileceği organlara taşıdığı, kan, yaralanma sırasında pıhtılaşarak daha fazla kan kaybedilmesini önlediği belirtildi. Alyuvarlar aracılığı ile vücudun hastalıklara karşı savunmasının gerçekleştiği açıklandı.En uygun kan alış verişinin aynı kan grupları arasında gerçekleştiği ve öğrencilere kan bağışı ile insan hayatının kurtarılabileceği bilincine ulaşılmaları sağlandı “ diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 15:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?