2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜTAHYA

Öğrencilere kanser bilgisi verildi

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde öğrenim gören DPÜ’ye bağlı Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı tarafından kanser türleri, korunma yolları ve erken teşhis konularında bilgi verildi.

Meslek Yüksek Okulu amfisinde verilen konferansa öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan görevli sağlık memuru Halil Kocabıyık, "Kanser, çağımızın en sık rastlanan hastalıklarından biridir. Vücudu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalmaları sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Hücrelerde önce bulunduğu yerde sınırsız bir çoğalma yeteneği ardından da daha uzak yerlerde çoğalma yeteneği (metastaz) gelişir. Genlerdeki mutasyon denilen değişikliklere bağlı kazanılmış işlev bozukluğuyla oluşur. Vücudun tüm doku ve organlarında kanser oluşabilir.

Kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci en çok öldüren hastalıktır. Önlenebilir bir hastalıktır. Ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 1970’li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanser, son yıllarda Kalp-Damar hastalıklarından sonra 2. sıraya yükselmiştir Tüm ölümlerin yüzde 13 kadarını kanserler oluşturmaktadır. Kanserden korunmanın en başarılı yolu; Bilinen etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Bunlar yüzde 30 sigara, yüzde 30 besleme ve çevresel faktörler, yüzde 30 genetik ve diğer nedenlerdir. 2006 yılında Türkiye kanser tedavisine 2,8 milyar euro harcadı. Aynı hızla artarsak ve önlem almaz isek 2020 yılında bu sayı 4 misli artarak 11,2 milyar euro olacak" dedi

Kanser vakalarının yarısını akciğer tümörünün oluşturduğunu vurgulayan Kocabıyık, "Diğer kanser vakalarını ise kalın bağırsak, meme ve prostat tümörleri oluşturur. Kalın bağırsak (kolon), meme ve prostat kanserlerinin yüzde 80’inde neden beslenme hatalarıdır ve rahatlıkla önlenebilirler. Kaldı ki sağ kalım süresi beş yılı aşan hastalarda kemo ve radyoterapinin komplikasyonu olarak yeni kanserlerin ortaya çıkabildiği görülmektedir. Kanser nedenleri olarak, beslenme hataları, sigara, enfeksiyon hastalıkları, mesleki hastalıklar, alkol, çevre kirliliği, gıdalara konan katkı maddeleri ve bilinmeyenlerdir.

Kanser devamlı açlıktan ölmenin eşiğindedir ve vücuttan kendisini şekerle beslemesini talep etmektedir. Vücut, kanseri beslemeye çalışırken mütemadiyen kapasitesinin üstünde çalışır. Eğer sevdiği besini vermezseniz kanser açlıktan ölmeye başlar. Kanserden korunmanın yollarına gelince; Un ve şekerden kaçınarak insülin direncini yenin. Ekmeği az tüketin. Beyaz ekmeği hiç yemeyin. Tam tahıl (buğday, çavdar, yulaf) ekmeği ya da rüşeymli ekmek yiyin. Hiçbir şekilde tatlandırıcı ve tatlandırıcı içeren ‘light’ hafif yiyecek ve içecek tüketmeyin. Katkı maddesi ilave edilmiş, paketlenmiş gıdaları yemeyin. Taş devri diyetini uygulayın. Bol taze sebze ve meyve yiyin" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 15:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?