29
Nisan
2024
Pazertesi
KÜTAHYA

Okul öncesi eğitimin önemi

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, Hayme Ana Anaokulu Müdürü Bahar Benli, okul öncesi eğitimin önemine vurgu yaparak, "Gelişmiş ülkelerde çocuğun okul öncesi eğitim almasına o kadar önem veriliyor ki, 3 yaşını dolduran çocuk zorunlu olmamasına rağmen anne ve babasının bilinçliliği sayesinde okula başlatılıyor" dedi. 

Hayme Ana Anaokulu olarak, 2005 yılından bu yana okul öncesi eğitim verdiklerini söyleyen Bahar Benli, "Okulun Hayme Ana diğer adıyla Devlet Ana'nın adını taşıması bizim için ayrıca bir gururdur" diye konuştu. 

Okul müdürü Bahar Benli, anaokulunda 100 öğrencinin okul öncesi eğitimden yararlandığını kaydederek "İlçe nüfusuna bakıldığında 36-72 aylık çocukların çağ nüfusu oldukça fazla olmasına karşın, Hayme Ana Anaokulu'nun kapasitesi sadece 100 öğrencinin eğitim ihtiyacına cevap verebilmektedir. Dileğimiz ilçede okul öncesi eğitim kurumlarının sayısının artması, okul öncesi eğitimin öneminin daha fazla sayıda anne baba tarafından benimsenmesidir" ifadelerini kullandı. 

Anne ve babalara çağrıda bulunan Bahar Benli, "Okul öncesi eğitim birey üzerinde çok önemlidir. Çünkü okul öncesi eğitim alan bir çocuk, kendisiyle ve başkalarıyla ilişkilerinde olumlu ve başarılı olur. Bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal, kültürel, dil ve hareket gelişimleri artar. Türkçeyi doğru ve güzel konuşur. Kendini ifade etmekte zorlanmaz. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrar. Uyku saatleri düzene girer, özbakım becerilerinin yanında doğru ve sağlıklı temel alışkanlıklar kazanır. Sevgi, saygı, işbirliği, katılımcılık, sorumluluk. Yardımlaşma ve paylaşma duyguları gelişir. Öz güveni artar. Yapılan araştırmalar okul öncesi eğitimin üniversite başarısını artırdığını ortaya koymuştur. Tüm bu sebeplerle biz eğitimciler 7 yaş çok geç diyoruz" açıklamasını yaptı. 

"Geleceğini garanti altına almak isteyen anne babalar, sağa sola harcayacağı zaman ve enerji kadar bir kısım zaman ve enerjilerini de, yarının büyük insanları olacak çocuklarının yetiştirilmesine harcamalıdırlar" diyen Benli, başka yönlere harcanan emeklerin heba olsa bile, çocukların insanlığa yükseltilmesi yönünde sarf edilen emeklerin ve harcanan zamanların devam edeceğini vurguladı. 

Anne ve babalara aşırı iyi anne baba olmaya çalışmamalarını tavsiye eden Bahar Benli, "Çocuğunuza her şeyi hazır olarak vermeyin, yoksa sürekli yardım bekleyen, kendi beceri ve yeteneklerine güvenmeyen bir insan haline gelir. Gerçek sevgi çocuğun her şeyini kolaylaştırmak değil, çabalarına saygı göstererek gelişmesine, kendine güvenmesine imkân sağlamaktır. Anne baba olmanın belki de en zor yanı bir şeyin nasıl doğru yapılacağını bildiği halde kendi çocuğunda yanlış yapılmasına müsamaha göstermektir" diyerek sözlerini tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 17:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?