3
Mayıs
2024
Cuma
KÜTAHYA

Onu bu hale sigara getirdi

Kütahya'da 65 yıldır aralıksız sigara içen Mustafa Sarı, sigaranın vücudunda yaptığı tahribat nedeniyle 17 kez ameliyat oldu. Sarı, 2 bacağını ve 10 parmağını kaybetti ama yine de sigaradan vazgeçemedi.

Büyüklerine özenerek 12 yaşında ailesinden gizli sigaraya başlayan Mustafa Sarı, bu kötü alışkanlığın zararlarını 45 yaşındayken görmeye başladı ancak doktorların uyarılarına aldırış etmedi.

2 çocuk babası Mustafa Sarı, önce kangren olan bacağından birini kaybetti. Durumu giderek kötüleşen Sarı'nın içtiği her sigara, onun bir parçasını alıp götürdü. 2 bacağını ve 10 parmağını sigara yüzünden kaybeden 77 yaşındaki Sarı, yaşamak için insanların yardımına muhtaç hale geldi.

Yaşadıklarına rağmen sigaradan bir türlü kurtulamayan Sarı, halen günde 3 paket sigara içtiğini belirterek, "Küçük yaşlarda büyüklerimizden görürdük. O zamanlar bir heves uğruna sigaraya başladım. Ancak yaşım ilerledikçe birçok hastalık baş göstermeye başladı. Küçük yaşlarda cehalet sonucu başladığım sigara, 45-46 yaşlarımda beni yıktı. Önce ayaklarımda sigaraya bağlı iltihaplanma başladı. Zehrin tüm vücudu saracağını gören doktorlar hiç değilse yaşamam için önce ayaklarımı, sonra parmaklarını kesmek zorunda kaldı. Ancak ben sigarayı bir türlü bırakamadım" ifadelerini kaydetti.

Yaşadıklarından herkesin ibret almasını ve sigaradan uzak durmasını isteyen Sarı, "Birisi kız 2 yetişkin evladım var ve sigara içmiyorlar. Gençlere tavsiyem, asla sigaraya heves etmesinler. Benim bir hatam, hayatıma mal oldu. Aileler de çocuklarının yanında sigara içerek hem kendilerinin hem de evlatlarının hayatlarını karartmasın" diye konuştu.

Sağlıklı olduğu günlerde geçici işlerde çalıştığını, yaşadığı hastalıklar yüzünden emekli olamadığını ve insanlara muhtaç hale geldiğini ifade eden Sarı, "Devletin verdiği bir yeşil kartım, bir de 3 aydan 3 aya aldığım yaşlı maaşım var. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 16:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?